hr | en

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Fond za humanitarno pravo Beograd (FHP) u suradnji s regionalnim partnerskim organizacijama, Fondom za humanitarno pravo Kosovo i Udruženjem Tranzicijska pravda, odgovornost i sjećanje iz Sarajeva, organiziraju javno predstavljanje najnovijih rezultata dokumentiranja ljudskih gubitaka Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Kosova te mapiranje logora i drugih zatočeničkih objekata u BiH.

Na prezentaciji, koja će se održati u Zagrebu, u ponedjeljak 12. prosinca 2016., hotel Dubrovnik (I kat, dvorana Ban Frankopan) s početkom u 11.00 h, o dokumentiranju ljudskih gubitaka Hrvatske govoriti će Vesna Teršelič i Slaven Rašković dok će Nataša Kandić (Fond za humanitarno pravo Beograd) predstaviti Registar ratnih žrtava, vojnika i policajaca, državljana Srbije i Crne Gore 1991 – 1995.

O rezulatima dokumentiranja logora i drugih zatočeničkih objekata u BiH govoriti će Dženana Karup Druško (Udruženje Tranzicijska pravda, odgovornost i sjećanje), dok će Istraživanje ljudskih gubitaka u okviru projekta Kosovska knjiga pamćenja predstaviti Bekim Blakaj (Fond za humanitarno pravo – Kosovo).

Ovom prezentacijom želimo još jednom ukazati na važnost sustavnog dokumentiranja svih činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim oblicima kršenja ljudskih prava.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću već godinama radi na dokumentiranju ljudskih gubitaka  Republike Hrvatske, što za glavni  za cilj ima utvrditi poimenični popis svih poginulih i nestalih državljana Hrvatske, jer smo svjedoci da ni 20 godina od završetka ratnih sukoba takav popis ne postoji. Žrtvama rata želimo odati pijetet tako što ćemo omogućiti da njihova imena i okolnosti stradanja budu poznate bez obzira na to kojoj su etničkoj ili vjerskoj skupini pripadali, koju su političku ili ideološku ideju branili. Smatramo da je obaveza svakog društva osvijestiti da žrtve ratnih stradanja nisu naprosto brojevi, već ljudi s imenom i prezimenom.

Važno je naglasiti da ovaj dokumentacijski rad Documenta provodi i kao dio regionalnog projekta dokumentiranja ljudskih gubitaka, logora i drugih zatočeničkih objekata u ratovima iz devedesetih godina na teritoriju čitave bivše Jugoslavije.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću