hr | en

Tijekom rasprave na saborskom Odboru za ravnopravnost spolova (23. veljače 2016.), na kojem nisu sudjelovali/e predstavnici/e Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, Marija Slišković, predsjednica udruge Žene u Domovinskom ratu, hvaleći svoj rad, istaknula je kako je njena udruga izdala deset knjiga svjedočanstava iako joj je “proračun za 11 godina težak kao osmomjesečni proračun Documente”.

U Documenti smo prilično iznenađeni spomenutom reakcijom predsjednice udruge Žena u Domovinskom ratu, s obzirom da se tijekom naše zajedničke suradnje u okviru aktivnosti Ministarstva branitelja, na izradi nacrta Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja za vrijeme oružane agresije na RH u Domovinskom ratu, Marija Slišković imala prilike upoznati s radom i programima naše organizacije.

Također, uspoređivanje rezultata dviju organizacija po navedenoj osnovi jest sadržajno i logički neodrživo i neprimjereno, ako se u obzir uzme jednostavna činjenica da svaka organizacija ima svoju specifičnu i jedinstvenu dinamiku rada, programskog djelovanja, odnosa namicanja sredstava i postignutih rezultata, od kojih neki jesu i objavljene publikacije. Stoga ovaj argument vidimo kao neutemeljeni retorički trik u cilju obezvređivanja druge strane.

Međutim, kada se već nalazimo na polju onoga što je Documenta učinila u svojih 11 godina rada, smatramo shodnim navesti slijedeće:

/ 23.400 dokumenata je prikupljeno, od čega je 6.243 izjava svjedoka ili članova obitelji žrtava u okviru dokumentiranja ljudskih gubitaka u Hrvatskoj 1991.-1995. Na osnovu prikupljenih i obrađenih dokumenata, uključujući izjave svjedoka, u bazi je evidentirano preko 15.000 žrtava, a našim je empirijskim istraživanjem i provjerom iz više različitih izvora nedvojbeno utvrđena smrt 6.300 osoba

/ 500 i više video svjedočenja je dosad prikupljane sa područja cijele Hrvatske u okviru projekta Osobna sjećanja na ratove i druge oblike političkog nasilja od 1941. do danas u suradnji sa sveučilištima Erasmus i Twente iz Nizozemske

/ 25 jedinstvenih i 14 jedinica serijskih publikacija je izdano samostalno ili u suradnji s drugim izdavačima

/ 298 dokumentiranih sudskih postupaka za ratne zločine, od čega je preko 150 izravno praćeno pred sudovima. Spomenuta građa obuhvaćena je periodičnim izvještajima (dvotjedni, kvartalni, godišnji) i to s  prikazima i podacima o pojedinačnim predmetima.

Svi izneseni podaci, kao i financijski izvještaji nalaze se na internet stranici www.documenta.hr.

U nastavku je i link posebnog izvještaju Prvih deset godina Documente s cjelovitim pregledom naših aktivnosti u periodu 2004. – 2014., http://www.documenta.hr/hr/prvih-deset-godina-documente.html

Documenta je dobitnica Povelje Republike Hrvatske, odlukom predsjednika RH od 18. lipnja 2012.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću