hr | en

Odgovor Documente – Centra za suočavanje s prošlošću na objavljene informacije iznesene u  podnevnom Dnevniku HTV-a od 30. siječnja 2015., urednik Siniša Kovačić, kada je, raspravljajući o izvješću Fonda hrvatskih branitelja u 2013., saborski zastupnik Miroslav Tuđman, kako je u svom off-u naglasila novinarka Helena Krmpotić, izrekao sljedeću klevetu “Documenta traži da se ukine naziv Domovinski rat”.

U nastavku slijedi odgovor Documente – Centra za suočavanje s prošlošću saborskom zastupniku Miroslavu Tuđmanu /

Cijenjeni g Tuđman,

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću nikada nije tražila da se ukine naziv Domovinski rat. Dati takvu izjavu u Hrvatskom saboru i pripisati Documenti nešto što nitko od njezinih članova nije tražio niti izrekao, dakle nešto što predstavlja konstrukciju s namjerom da se Documenta okleveta, nije na čast niti vama niti Saboru čija govornica je tom neistinom zloupotrebljena.

Documenta za razliku od Vas kompleksnost ratnih događanja u Hrvatskoj promatra isključivo temeljem činjenica i dokumenata koje kroz više svojih dugogodišnjih programa (Ljudski gubici 1991.-1995., Osobna sjećanja na ratove i druge oblike političkog nasilja od 1941. do danas) prikupljamo u želji da se patnje i stradanja svih naših građanki i građana otrgnu zaboravu i manipulacijama.

Ali na stranu nazivlje i rasprava o karakteru rata g. Tuđman, mi kao organizacija za zaštitu ljudska prava velikim dijelom našeg rada smo usmjereni na pronalaženju konkretnih rješenja za postratne probleme brojnih stradalničkih skupina. Civilne žrtve rata, kao jedna od socijalno najugroženijih skupina u našem društvu, suočene su s velikim, gotovo nerješivim egzistencijalnim problemima.

Ne znam koliko vam je poznato gospodine zastupniče, gđa. Katarina Bešlić, čiji su roditelji ubijeni kao hrvatski civili u Petrinji 1991. g, od strane srpskih paravojnih formacija, suočena je s ovrhom ukoliko ne plati više od 50.000 kuna parničnih troškova temeljem izgubljene građanske parnice kojom je tražila obeštečenje zbog nasilnog usmrćenja roditelja. U tijeku je aplikacija pred Europskim sudom za ljudska prava, pokušavamo na sve moguće načine rješiti problem ne samo u ovom konkretnom predmetu već u velikom broju sličnih a što predstavlja tešku svakodnevnica s kojom je suočen veliki broja naših sugrađana.

Mnogi od njih ne samo što su na naizravniji mogući način žrtve rata, već su i žrtve tzv hrvatske tranzicije te socijalno neosjetljive države.

Pozivamo vas da nam pomognete u rješavanju konkretnih sudbina naših sugrađana, civilnih stradalnika rata, a semiotičko lamentiranje o karakteru  ratu možemo ostaviti i za neka bolja vremena.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću