hr | en

U nastavku Vam donosimo pregled javnih događanja koje tijekom svibnja 2013. Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću organizira u suradnji s partnerskim organizacijama, umjetnicima, pojedincima i pojedinkama.

Već drugu godinu za redom pokušavamo oživjeti sjećanje na, iz službenih kalendara izbrisani, 08. svibnja Dan oslobođenja Zagreba, i to revitalizacijom javne proslave tog važnog datuma u povijesti grad Zagreba i Republike Hrvatske. Želja nam je da se uz primjerniji način obilježavanja završetka borbi u kojima je u četiri ratne godine Drugog svjetskog rata poginulo više od 15. 000 Zagrepčana i sjećanja na sve žrtve fašističkog terora otvori i prostor pitanjima u vezi vrijednosti i uloge antifašizma danas, uspona desnih političkih, ali i ekonomski opcija, kao i problemima u vezi propadanja zajedništva kako materijalnog, tako i društvenog.

Ove godine tako organiziramo predstavljanje „Memorijalno umjetničke intervencije na prostoru zagrebačkog Spomen-parka Dotrščina“ i to na Dan oslobođenja Zagreba, 08. svibnja, s početkom u 10.30, na lokalitetu Dotrščina.

Povod svibanjskim događanjima na Dotrščini je prvi javni natječaj Virtualnog muzeja Dotrščina na kojem je pobijedio Davor
Sanvincenti s radom Spiegel im Spiegel. Predstavljanju spomenutog rada, uz sudjelovanje autora, prethodit će polaganje vijenaca na središnjem spomeniku
žrtvama fašizma uz nastup pjesnika Aleksandra Huta Konoa s pjesmom
Dotrščina.

Virtualni muzej Dotrščina autorski je projekt Saše
Šimprage koji se provodi u okviru Documente – Centra za suočavanje s
prošlošću od 2012. godine., www.dotrscina.hr

Na poticaj projekta SEE New Perspectives: Iz ugla fotografa s Balkana, u okviru kojeg u prostorima Galerije Karas predstavljamo radove petnaestero talentiranih fotografa iz Jugoistočne Europe, organiziramo javnu Diskusiju – Umjetnički doprinos izgradnji povjerenja, koja će se održati u petak, 10. svibnja 2013., Galerija Karas, s početkom u 19.00 h. Na Diskusiji koju će moderirati Sandra Vitaljić, predavačica na Odsjeku snimanja Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu, govorit će fotografkinja/i, Ana Opalić, Hrvatska, Armend Nimanni, Kosovo i Danko Stjepanović, Hrvatska.

Panel ”Građansko obrazovanje, ljudska prava i multiperspektivna nastava povijesti”
u sklopu Okruglog stola ”Obrazovanje mladih za budućnost – od učionice do svakodnevnog života”, predvidjeli smo za 17.5.2013., 09:00-12:00, u knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.

Dea Marić iz Documente moderirat će ovaj Panel i to uz pomoć izlagača/ica, Snježane Koren, Filozofski fakultet  Zagreb, Denisa Detlinga iz Muzeja Slavonije, Hrvoja Klasića s Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Miljenka Hajdarovića, profesora povijesti.