hr | en

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću organizira javnu tribinu posvećenu 30. godišnjici demokratskih revolucija u srednjoj i istočnoj Europi. Tribina će se održati u ponedjeljak, 25. studenog 2019., u knjižnici „Bogdan Ogrizović“ (Preradovićeva 5, Zagreb) s početkom u 17:00.

 

 

Govornici:

izv. prof. dr. Christian Axboe Nielsen, Sveučilište u Aarhusu, Danska

dr. sc. Annemarie Franke, Europska mreža pamćenje i solidarnost, Poljska

dr. sc. Gruia Badescu, Sveučilište u Konstanzu, Njemačka

mr. sc. Miloš Vukanović, HIPMONT – Udruženja profesora istorije Crne Gore

Moderator:

dr. sc. Boris Stamenić, DOCUMENTA – Centar za suočavanje s prošlošću

 

O SADRŽAJU TRIBINE:

“Pad Berlinskog zida”, odnosno kolaps istočno-njemačkog graničnog režima u gradu Berlinu u noći s 9. na 10. studeni 1989. prometnuo se u najsnažniji simbol demokratskih revolucija u srednoj i istočnoj Europi na pragu posljednjeg desetljeća 20. stoljeća. Snimke euforične gomile i kadrovi prelaska uzbuđenih ljudi preko graničnih prijelaza u razdvojenom gradu predstavljaju globalno popularne slike suvremene povijesti Europe. No unatoč čestom svođenju promjena u srednjoj i istočnoj Europi na metaforu “Pada Berlinskog zida”, pitanje je u kojoj mjeri se promjene u drugim zemljama Istočnog bloka mogu opisati kroz istočno-njemački slučaj, odnosno kao kolaps real-socijalističkog režima uz pobjedu prodemokratski nastrojenih prosvjednika.

S našim gostima iz različitih europskih zemalja želimo razgovarati o demokratskim revolucijama 1989. godine te o sličnostima i razlikama u procesu disolucije real-socijalističkih poredaka u Europi. Osim iz znanstvene perspektive, događajima se želimo približiti i iz osobne perspektive, kroz primjere preplitanja velikih povijesnih događaja s obiteljskim biografijama nazočnih. Želimo razgovarati o njihovoj tadašnjoj i suvremenoj percepciji događaja koji su promijenili europsku i svjetsku povijest.  

Pored toga, razgovarati ćemo o naslijeđu i značenju demokratskih revolucija 1989. godine za suvremena europska društva. Pažnju ćemo posvetiti i pitanju kakvo mjesto demokratske revolucije 1989. zauzimaju u kulturi sjećanja pojedinih europskih društava te kako ih tematiziraju različiti politički akteri.  Postoji li društveni i politički konsenzus o pozitivnom vrednovanju demokratskih revolucija odnosno demokracije kao političkog i vrijednosnog sustava? Kakav je društveni utjecaj suvremenih populističkih pokreta koji vabe glasače obećanjima o povratku u navodno bolju prošlost te postoji li opasnost urušavanja postignutih demokratskih standard u Europi?

Tribina se održava u sklopu projekta “”Reshaping the Image of democratic Revolutions 1989: European contemporary Perspectives and forgotten Lessons from the Past” koji koordinira Documenta, a financira Europska unija u sklopu programa “Europa za građane”.

Hrvatsko-engleski simultani prijevod izlaganja je osiguran. Zainteresirane molimo da u knjižnicu i čitaonicu “Bogdan Ogrizović” dođu nekoliko minuta prije 17:00.