hr

Online razmjena mladih i radionica u sklopu projekta „Dealing with popular myths. Youth work against disinformation and distortion of historical facts“

Jesi li mlada osoba s 19 do 25 godina?
Želiš li saznati više o mitovima i iskrivljavanjima povijesnih činjenica? O tome kako oni utječu na naša društva i naš način razmišljanja o „drugima“? Jesu li oni isti u različitim europskim državama?
Zanima li te suvremena povijest i usporedba sa sadašnjim događajima?
Jesi li kreativna osoba, zainteresirana za umjetnost, ilustracije i druge oblike kreativnog izražavanja?
Ako si na većinu ovih pitanja odgovorio/la pozitivno, onda si prava osoba za ovu razmjenu!

O čemu se radi u ovoj razmjeni: Tijekom razmjene fokusirat ćemo se na povijesne mitove, dotaknuti se tema antisemitizma i negiranja Holokausta, mržnje prema Romima i diskriminacije, protumuslimanske propagande i ksenofobije. Također, bavit ćemo se suvremenim mitovima, s fokusom na propagandu protiv migranata i izbjeglica. Razgovarat ćemo o tome kako različita europska društva koriste slične obrasce da stvaraju „neprijatelje“ i „druge“. Tijekom razmjene ćemo mapirati mitove i iskrivljavanja povijesnih činjenica među mladima i pokušati ih dekonstruirati, koristeći metode povijesno-građanskog obrazovanja. Zadnja dva dana razmjene, stvarat ćete vlastite radove (crteže, kolaže, uređene fotografije, tekstove), koji će zatim biti uređeni da bi postali dio kratkih obrazovnih filmića. Zajedno s vršnjacima iz Grčke, Rumunjske, Srbije i Španolske ćete učiti, razgovarati o raznim temama te ćete imati priliku upoznati se.
Tko se može prijaviti: svi hrvatski državljani i strani državljani s prebivalištem u Hrvatskoj, stari od 19 do 25 godina
Kada i gdje će se aktivnost odvijati: od 02. do 06. 03. 2021., online, na engleskom jeziku
Kako se prijaviti: za prijavu pošaljite mail na diana.todorova@documenta.hr do 20.02.2021. i popunite kratki prijavni obrazac.
Informaciju o tome jeste li izabrani dobit ćete do 25.02.2021. e-mailom, zajedno s materijalima za priremu i dodatnim informacijama.

Projekt je kofinanciran iz programa Erasmus+ Europske Unije.