hr | en

Gradonačelnik grada Zagreba i predsjednik Skupštine grada Zagreba u suradnji sa Savezom antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske organiziraju svečano obilježavanje oslobođenja grada Zagreba od fašističke okupacije 08. svibnja 1945. godine.

Svečanost će se održati u starogradskoj zagrebačkoj vijećnici, ulica Ćirila i Metoda br. 5, 08. svibnja 2014. s početkom u 12 sati. Događanjima na Gornjem gradu prethodit će polaganje cvijeća i vijenaca u Dotrščini s početkom u 10.00 h.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću izražava zadovoljstvo što će se službeno i svečarski obilježiti dan sjećanja na završetak borbi u kojima je u četiri godine poginulo više od 15 tisuća Zagrepčana. Polaganjem vijenaca na Dotrščini prisjetit ćemo se i svih žrtava fašističkog terora. / Samo dan prije konačne kapitulacije fašističkih snaga, 8. svibnja 1945., jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije ušle su u Zagreb kojeg su prethodno ustaške vlasti proglasile otvorenim, a oružane snage tzv. NDH napustile bez borbe. Dan oslobođenja grada Zagreba proglašen je Danom grada Zagreba i slavio se punih 45 godina održavanjem brojnih priredbi, svečanosti i drugih manifestacija.

Nakon 1991. Dan oslobođenja Zagreba nasilno se ukida i čini se sve da se antifašistička ideja marginalizira i izbriše iz javnog i kolektivnog sjećanja. Danom grada proglašava se 31. svibanj, datum koji u povijesti grada ne predstavlja ništa, a preimenuje se i Ulica 8. maja 1945. Uklanjaju se i ruše antifašistički spomenici, a agresivna politička i medijska propaganda pokušava uspostaviti povijesni revizionizam. /

Dan poslije, u petak 09. svibnja, na tiskovnoj konferenciji u prostorijama Saveza antifašističkih boraca i antifašist Hrvatske, s početkom u 11.00 h, javnosti će biti predstavljena Povelja Antifašističke lige Hrvatske  / Više od dva desetljeća svjedoci smo sustavnog poricanja, pa i demoniziranja antifašizma, njegovih tekovina i vrijednosti. Djelovanje što je suprotno temeljima ujedinjene Evrope, ali i ustavnim temeljima Republike Hrvatske ne samo što se tolerira, već se nerijetko promiče i potiče. Antifašizam se na razini države danas svodi na prigodničarsko obilježavanje obljetnica nekih datuma i događaja koje se ne može prešutjeti, ni zaobići, mada je i to praćeno sve agresivnijim poricanjem. /

Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske organiziraju svečano obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom, Dana Europe i 70. obljetnice Trećeg zasjedanja ZAVNOH-a, pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke. Svečanost će se održati u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, 10. svibnja s početkom u 11.00 sati.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću