hr | en

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Srpsko narodno vijeće, Centar za mirovne studije i Građanski odbor za ljudska prava organiziraju konferenciju za novinare koja će se održati u Kući ljudskih prava, Selska c. 112c, 10000 Zagreb, u srijedu  22. travnja 2015. u 10.00 na kojoj će se upozoriti na način na koji se zakonodavne, izvršne i pravosudne vlasti Republike Hrvatske odnose prema preživjelim zatočenicama i zatočenicama ustaških koncentracijskih logora, Javnoj ustanovi Spomen područje (JUSP) Jasenovac i prema nasljeđu drugog svjetskog rata.

Konferencija za tisak se organizira na dan proboja zatočenika iz koncentracijskog logora Jasenovac, 22. travnja 1945., kad se sjećamo svim stradalih u tom logoru, kao i preživjelih zatočenika i zatočenica, a govorit će Vesna Teršelič, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Dragan Markovina, Srpsko narodno vijeće, Sunčica Brnardić, Centar za mirovne studije i Zoran Pusić, Građanski odbor za ljudska prava.

Zbog brzopletosti zakonodavca mnogi preživjeli zatočenici se od nove godine suočavaju s teškim egzistencijalnim problemima. Primjenom novog Zakona o socijalnoj skrbi i izmjenama Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata koje su  stupile na snagu 1.1.2014. prestala se isplaćivati opskrbnina. Od nove godine velik je broj korisnika opskrbnine, među kojima su i nekadašnji zatočenici logora Jasenovac, doveden u posvemašnju socijalnu nesigurnost. Republika Hrvatska od 1. 1. ne daje im ni kunu podrške.

Podsjećamo i na neadekvatnu reakciju pravosuđa na prijetnje upućene JUSP Jasenovac. U nedjelju, 1.12.2013. godine Nataši Jovičić ravnateljici JUSP Jasenovac stigle su dvije prijeteće poruke putem email-a: jedna anonimna s prozivkama za antihrvatstvo i izdaju, sa slikom metka i prijetnjama likvidacijom, a druga potpisana sa sličnim uvredama i prozivkama od Josipa Miljka, predsjednika HČSP-a koji je i javno potvrdio autentičnost e-maila i sebe kao pošiljatelja. Uz kaznenu prijavu  JUSP Jasenovac  prijavu su podnijeli i  Centar za mirovne studije, Građanski odbor za ljudska prava i Documenta. U Rješenju Općinsko državno odvjetništvo Kutina konstatiralo je da nije riječ o kaznenom djelu javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. stavka 4. KZ/11. Ravnateljica Nataša Jovičić je u ime JUSP Jasenovac sama morala nastaviti kazneni progon.

Upozoravamo na nedostatnu brigu od strane izvršnih vlasti zbog koje se može stvoriti institucionalna nesigurnost, jer je mandat nekih članova i članica Savjeta JUSP Jasenovac istekao a novi nisu imenovani. Mandat je reguliran Zakonom o Spomen području Jasenovac i  Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o Spomen području Jasenovac.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću