hr | en

Pozivamo Vas na okrugli stol pod nazivom “Civilne žrtve rata – kako do obeštećenja i pravde?” koji će se održati u Vukovaru, Hotel Lav, u srijedu 17.  listopada s početkom u 16h.

Na skupu ćemo govoriti o ključnim pitanjima poput procesuiranja ratnih zločina, procesuiranja terorističkih akata i naknadom materijalne štete, zakonodavnim inicijativama za prava žrtava, kao i predstaviti rezultate istraživanja o potrebama civilnih žrtava rata i vodič za žrtve.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću zajedno s partnerskim organizacijama Pravda Bjelovar, Miramida Centar Grožnjan, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek i Delfin Pakrac, provodi projekt “Zajedno za prava svih žrtava – osnaživanje organizacija civilnog društva za istraživanje činjenica i zagovaranje obeštećenja”. Projekt je usmjeren na istraživanje, zagovaranje prava žrtava utemeljeno na rezultatima istraživanja te prijenos znanja o metodama suočavanja s prošlošću u lokalnim zajednicama, a financijski ga je podržala Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

U zagovaranju obeštećenja za sve žrtve polazimo od Rezolucija Opće skupštine Ujedinjenih naroda 60/147 pod naslovom Temeljna načela i smjernice o pravu na pravni lijek i reparaciju za žrtve teških kršenja međunarodnog prava o ljudskim pravima i ozbiljnih povreda međunarodnog humanitarnog prava.

Želimo povećati informiranost javnosti o značaju utvrđivanja činjenica i obeštećenja svih civilnih žrtava rata kroz javna događanja u mjestima gdje djeluju organizacije partnerice, sudjelovanje u kampanji za obeštećivanje svih žrtava rata te zajedničkim radom na razvoju politika usmjerenih na obeštećenja svih žrtava rata. Vjerujemo da će aktivnosti i rezultati doprinijet razvoju ljudske sigurnosti, demokratskog društva i vladavine prava u Republici Hrvatskoj.

Na okruglom stolu sudjelovat će brojni/e predstavnici/e organizacija žrtava, organizacija za ljudska prava, pravosuđa, tužiteljstva i medija.

U prilogu potražite nacrt programa okruglog stola.