hr | en

U četvrtak 28. lipnja u Pakracu je održana javna rasprava Položaj civilnih žrtava rata – pravo na obeštećenje. Rasprava je održana u Kompleksu Janković – Nova vijećnica. Raspravu se organizirale Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Centar za podršku i razvoj civilnoga društva ‘Delfin’. Dvije organizacije niz godina upozoravaju na obespravljenost civilnih žrtava rata. Javno zagovaranje prava civilnih žrtava rata ključna je aktivnost dviju organizacija uz stalnu pravnu i drugu potporu stradalnicima. Ove je godine provedena i opsežna analiza potreba i problema civilnih žrtava rata.

U raspravi su govorili Emina Bužinkić i Eugen Jakovčić iz Documente te civilni stradalnici rata iz Pakraca Đorđe Gunjević i Dinko Miovec, predsjednik Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško-slavonske županije. Raspravu je moderirala Mirjana Bilopavlović iz Delfina. U programu je bilo predviđeno sudjelovanje gradonačelnika, saborskih zastupnika, predstavnika Ministarstva obitelji i predstavnika Državnog odvjetništva, no isti se nisu odazvali. Sudionici rasprave bili su građani/ke Pakraca, bivši logoraši/ice, predstavnici antifašističkih udruga, udruga civilnih stradalnika, organizacija za ljudska prava i dr.

Tijekom diskusije upućune su sljedeće poruke političarima, nadležnim institucijama i javnosti:

 • Nužno je što prije pronaći nestale i utvrditi njihovi idetitet.
 • Važno je pronaći i obilježiti grobišta i mjesta stradavanja civilnih žrtava rata.
 • Što prije se treba utvrditi stvarni broj civilnih žrtava rata u Hrvatskoj.
 • Potrebno je učiniti dodatne napore u osiguranju odgovarajućih oblika obeštećenja i socijalnih prava.
 • Poticanje medija na kvalitetno izvještavanje o problematici civilnih
  žrtava rata korak je ka ostvarenju društvene solidarnosti spram žrtava.
 • Obitelji žrtava imaju pravo na obeštećenje bez obzira na utvrđene počinitelje u procesuiranju ratnih zločina.
 • Civilnim žrtvama rata treba osigurati stalnu liječničku pomoć, s naglaskom na psihosocijalnu pomoć.
 • Civilne žrtve rata moraju biti upoznate sa svojim pravima i mogućnostima.
 • Civilne žrtve rata imaju pravo na moralnu i materijalnu satisfakciju.

Organizirana javna rasprava dio je aktivnosti ovogodišnjih projekata: Zajedno za prava svih žrtava rata – osnaživanje OCD-a za istraživanja činjenica i zagovaranje obeštećenja koji zajedno provodi pet organizacija civilnog društva: Documenta Zagreb, MIRamiDA Centar Grožnjan, Udruga osoba oštećenih terorističkim djelovanjem „Pravda“ Bjelovar, Centar za mir, nenasilje  i ljudska prava Osijek i Centar za podršku i razvoj civilnog društva „Delfin“ Pakrac te Afirmacija prava na obeštećenje. Aktivnosti podržavaju Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva i Institut Otvoreno društvo.