hr

Draga Sanja, svojim porukama, danonoćnim radom i aktivizmom zadužila si i sadašnje i buduće generacije djevojčica i žena. Tvoja energija ugrađena je u sve one pomake i dobivene bitke za ženska prava, koje skoro nikad nismo stigle zabilježiti, jer bi ih prekrili novi valovi loših vijesti. O izgubljenim bitkama za živote žena koje nisu preživjele napade svojih partnera i porazima, pričat ćemo nekom drugom prilikom. Danas na Međunarodni dan žena slavimo Nagradu grada Zagreba.

U devedesetima si bila među rijetkim nastavnicama koje su svoje učenike i učenice motivirale za nenasilnu komunikaciju i kreativne metode Antiratne kampanje Hrvatske i Malog koraka. Nakon profesorskih godina u XVIII. gimnaziji u Zagrebu, odlučila si uložiti sve svoje vrijeme u B.a.B.e. i dizala glas protiv nasilja nad ženama. U organizaciju si unijela novu energiju i boje, dodajući profilu koji je oblikovala Vesna Kesić, nove oblike rada, u znaku suradnje s muzejima i institucijama.

Bez tebe u Zagrebu ne bi bilo Kuće ljudskih prava. Kako B.a.B.e. ne bi radile same, u zadnji čas uspješno si okončala pregovore s gradskom administracijom i osigurala prostor za sve koji radimo u Selskoj. Skupa smo razvili programe kojima doprinosi i Documenta.

Od osnivanja Solidarne angažirana si u osmišljavanju akcija podrške. Uvijek si znala osluhnuti i istražiti potrebe na terenu. U zakladi si pronašla novi oblik rada koji osnažuje sve s kojima surađuješ. Sve te godine ne prestaješ biti iskreni borbeni glas za ljudska prava. Zato se radujemo što je tvoj doprinos prepoznao i Grad Zagreb i čestitamo ti.

Tim Documente – Centra za suočavanje s prošlošću

Foto: Zaklada Solidarna