hr | en

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću u vezi odluku Ustavnog suda RH-a kojom se ukida presuda Vrhovnog suda RH-a od 02. lipnja 2010. (prvoosuđeni Branimir Glavaš i ostali) i time predmet vraća VS RH na na ponovni postupak, želi naglasiti kako je problem prije svega u tome što Ustavni sud RH svoju odluku donosi više od četiri godine nakon uložene ustavne tužbe čime se dodatno može narušiti povjerenje u pravni sustav RH.

Mada Ustavni sud RH nije uopće ulazio u meritum krivnje već se bavio pravnim pitanjima, posljedica će ovakve odluke biti puštanje prvoosuđenog Branimira Glavaša iz zatvora. Odluka ne ide u prilog ni pravdi za žrtve jer ih je sigurno uznemirila, a ni pravdi za većinu osuđenika jer su svi, osim Branimira Glavaša, već odslužili svoje zatvorske kazne. S druge strane ova odluka može pridonijeti ujednačavanju sudske prakse za što se zalažu i organizacije za ljudska prava. No možda bi bolji put bilo pravovremeno organiziranje savjetovanja kao i  profesionalnog usavršavanja za pravosuđe u vezi primjene Ženevskih konvencija i protokola u RH.

Podsjećamo /

Dana 08. svibnja 2009. godine objavljena je presuda Vijeća za ratne zločine Županijskog suda u Zagrebu kojom su optuženici Branimir Glavaš, Ivica Krnjak, Gordana Getoš Magdić, Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić proglašeni krivima za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u Osijeku 1991. godine.

VSRH je 02. lipnja 2010. okrivljenicima smanjio zatvorske kazne koje su im izrečena prvostupanjskom presudom, pa je tako presudom VSRH Branimir Glavaš osuđen na 8 godina zatvora, Ivica Krnjak na 7, Gordana Getoš Magdić na 5, Dino Kontić na 3 godine i 6 mjeseci, Tihomir Valentić na 4 godine i 6 mjeseci te Zdravko Dragić na 3 godine i 6 mjeseci.

Žrtve prvoosuđenog Branimira Glavaša /

Prvoosuđeni Branimir Glavaš i ostali osuđeni su za ubojstvo Čedomira Vučkovića, Branka Lovrića, Alije Šabanovića, Milutina Kutlića, Svetislava Vukajlovića, nepoznate ženske osobe i Bogadana Počuče. Radoslav Ratković preživio je pokušaj likvidacije a Nikola Vasić je bio zlostavljan.

Pravosudni tijek predmeta.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću