hr | en

ZAGREB, 9. listopada 2018. (Hina) – Procesuiranje ratnih zločina u državama bivše Jugoslavije nazaduje zadnjih nekoliko godina, rekao je u utorak u Zagrebu Serge Brammertz, glavni tužitelj Mehanizma međunarodnih kaznenih sudova (MMKS) UN-a i upozorio da javnom sferom dominira veličanje ratnih zločinaca i negiranje zločina.

“Nesretna činjenica je da je situacija loša i nekoliko godina nazaduje po pitanju državnih progona ratnih zločinaca i regionalne suradnje”, poručio je na međunarodnoj konferenciji “Pravda nakon Haaga” Brammertz, bivši glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.

“Svaki put kad dođem u regiju šokira me razlika između pristupa dužnosnika koji nisu voljni pokazati interes za osuđivanje ratnih zločina i očajne situacije žrtava”, rekao je Brammertz na tom skupu koji su organizirali Srpsko narodno vijeće, Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Zagreba i udruge Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Sense – Centar za tranzicijsku pravdu. 

Brammertz u Zagrebu sudjeluje u sklopu priprema za podnošenje svog redovitog polugodišnjeg izvješća Vijeću sigurnosti UN-a.

“Morat ću spomenuti, kao i u prošlim izvještajima, kako je nesretna činjenica da rad na pravdi i pomirbi u regiji ide u krivom smjeru”, najavio je.

S iznimkom Bosne i Hercegovine svake godine ima sve manje suđenja za ratne zločina, a javnom sferom dominira veličanje ratnih zločinaca i negiranje zločina, istaknuo je. 

“Prije nekoliko godina bi mi bilo nevjerojatno da bi vlada ili ministri govorili o ratnim kriminalcima na način na koji to čine danas, tretirajući ih kao heroje”, kazao je bivši glavni tužitelj.

“Tome u zadnje dvije godine svjedočimo u regiji, a Hrvatska tu nije iznimka”, rekao je.

Brammertz je zaključio kako je nakon zatvaranja suda u Haagu i uhićenja posljednjih bjegunaca pala energija za procesuiranje ratnih zločina, te da je državnim tužiteljima situacija danas teža jer su haaški pravnici imali snažniju međunarodnu podršku koja je i dalje potrebna jer državna tijela nemaju dovoljna sredstva i osoblje.

“Ako politika slavi zločince, kako očekujete da državni tužitelji rade?”, upitao je.

Brammertz će se u Zagrebu sastati s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem i glavnim državnim odvjetnikom Draženom Jelenićem kako bi razgovarao o tim pitanjima, stoji u priopćenju Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove UN-a, inicijative kojoj je cilj dovršavanje preostalih poslova suda u Haagu nakon kraja njegovog rada.

Na istom panelu nazvanom “Razlozi usporavanja i mogućnost ubrzanja istraga te unaprjeđenja međunarodne suradnje”, Jasmina Domagić, zamjenica državnog odvjetnika Dražena Jelenića koji je trebao govoriti no nije stigao zbog drugih obaveza, naglasila je da nema usporavanja i navela primjere broja istraga. Nakon 2013., kad je bilo blizu četrdeset istraga, njihov broj održava se između 20 i 30 slučajeva godišnje.

“Podaci pokazuju da unatoč otežanom prikupljanju dokaza zbog proteka vremena nije došlo do znatnijeg pada u broju pokrenutih postupaka”, ustvrdila je Domagić u svojoj prezentaciji.

Najavila je i skori početak rada portala za ratne zločine koji će javnosti omogućiti pristup podacima o aktualnostima u njihovu procesuiranju i interaktivnim mapama.

Konferencija “Pravda nakon Haaga” održava se u utorak i srijedu u Novinarskom domu u Zagrebu, a sudjeluju predstavnici državnih tužiteljstva Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, civilnog društva, medija, sveučilišta i predstavnika diplomatskog zbora.

(Hina) / foto HINA/ Tomislav PAVLEK

Link na tekst Novog lista, autor Boris Pavelić: Zlata Đurđević «Znanstvenici se boje ratnih zločina».