hr | en

“Bosanska knjiga mrtvih” – Ljudski gubici u Bosni i Hercegovini 1991. – 1995 .” u četiri toma autora Mirsada Tokače, koja sadrži popis 95.940 imena ubijenih i nestalih u ratu ’92.-’95. u BiH koji je sačinio Istraživačko dokumentacioni centar Sarajevo, predstavljena je danas u Novinarskom domu u Zagrebu.

Knjiga je jedinstveno i važno djelo kao trajni svjedok tragičnom vremenu i spomenik svim žrtvama navedenim u njemu, istaknuto je na zagrebačkom predstavljanju te knjige koje su organizirali Istraživačko dokumentacioni centar Sarajevo (IDC) u suradnji s Documentom – Centrom za suočavanje s prošlošću, Centrom za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek i Građanskim odborom za ljudska prava.

“Prvi put na jednom mjestu, u jednom formatu imamo identitet građana i građanki BiH koji su ubijeni ili su nestali u razdoblju od 1992. do 1995. godine, a kao rezultat desetogodišnjeg sakupljanja podataka istraživača i istraživačica IDC-a Sarajevo s ciljem da se prekine kultura koja mrtve i nestale promatra samo kroz statističke brojeve”, naglasio je autor knjige Mirsad Tokača. Istaknuo je da je poimenični popis žrtava važan zato što više neće biti “igre s brojevima”.

“Mislim da je za svako društvo, naročito za postratna, postkonfliktna društva važno da se u nekom razumnom, pa čak i u što kraćem vremenskom periodu, napravi neka bilanca, da se podvuku crte pod neke stvari koje su strašno važne za generacije koje će doći poslije nas”, istaknuo je Tokača. U četiri toma te knjige žrtve su identificirane imenom i prezimenom, imenima roditelja, datumom i mjestom rođenja, nacionalnom pripadnošću, podacima o tome radi li se o civilima ili vojnicima, kojoj su vojsci pripadali te datumom i mjestom stradanja, rekao je.

Ta knjiga je prvi zajednički spomenik svih građana i svih etničkih zajednica, svih naroda i narodnosti u Bosni i Hercegovini. I to je nešto po mom mišljenju jako vrijedno”, istaknuo je profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu fra Ivan Šarčević. Kazao je i da knjige najbolje čuvaju sjećanje.

“Ovdje imamo popis imena 95.940 ljudi, oni su dakle sišli iz onog apstraktnoga pogleda, dobili su svoje ime, dobili su osnovne svoje biografske podatke, dobili su svoj osnovni identitet”, ustvrdio je. Rekao je da je ovdje “pogotovo važno i na čemu trebaju ozbiljni ljudi raditi – da se kod nas trebaju razbijati sve uopćene fraze, kao što je jedna od velikih fraza – žrtva je žrtva”.

Voditeljica Documente – Centar za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelič kazala je kako će iduće godine obilježiti 10. godišnjicu suradnje s Istraživačko dokumentacionim centrom Sarajevo i najznačajnija im je suradnja na dokumentiranju ljudskih gubitaka. “Jer i mi u Hrvatskoj još uvijek istražujemo, još uvijek istraživači i istraživačice idu od kuće do kuće i prikupljaju podatke o sudbini svih ubijenih i nestalih“, kazala je.

“Godinama čekamo da se ova knjiga pojavi pred nama. Ona je tužna ali iznimno važna podloga jer su u njoj činjenice o ubijenima i nestalima i ja vjerujem da je to ona osnova za učenje budućih generacija kojom se zapravo jamči da će buduće generacije učiti povijest na osnovi činjenica a ne na osnovi proizvoljnih podataka”, ustvrdila je Teršelič.

Izvor: Hina, objavljeno 28. svibnja 2013.

Foto: Stipe Majić, agencija Anadolija