hr | en

Vijeće Županijskog suda u Splitu, pod predsjedanjem suca Slavka Lozine, nakon djelotvorno provedenog ponovljenog postupka, osudilo je bivšeg kapetana bojnog broda JRM-a i dozapovjednika Vojne baze Lora, Pavla Pantića (78) za ratni zločin nad civilima, počinjen granatiranjem Splita, na šestogodišnju (6) zatvorsku kaznu. Tijekom granatiranja  poginulo je četvero civila, 11 ih je ozlijeđeno dok je na civilim, stambenim i gospodraskim objektima oštećena imovina velikih razmjera. Optuženik je osuđen temeljem zapovjedne odgovornosti, a pri odmjeravanju kazne u obzir su uzete indivudualne okolnosti, njegova poodmakla dob i kooperativnost tijekom suđenja.

Optuženik je tijekom iznošenja obrane rekao da je prije napada na Split  došlo do osipanja kadra. Loru su napustile osobe, većinom nesrpske nacionalnosti,  pa su u pomoć poslani crnogorski dobrovoljci, te je od tada tamo vladao kaos u kojem nitko nikoga nije slušao, a njemu su i prijetili.
Sudac Lozina mu je u obrazloženju presude rekao kako je imao mogućnost napustiti Loru, no ostao je i tako sudjelovao u inkriminacijama koja mu se stavljaju na teret.

“Nesporno je da je vatra otvarana i da se ništa nije štitilo. Ni civili, ni objekti. Tragično je da je razarač koji je nosio ime po Splitu, gradu bogate kulturne povijesti, isti taj grad silovito pokušao razoriti, rekao je  sudac Lozina obrazlažući presudu.
 “Tada su kršene sve konvencije, a optuženi Pavle Pantić je ostvario sva obilježja kaznenog djela i zato ga je ovaj sud proglasio krivim. Prilikom odabira sankcije u obzir smo uzeli njegovu poodmaklu dob, ali i kooperativnost tijekom suđenja zahvaljujući čemu je cijeli postupak trajao svega pola godine. Upravo zato smo u rasponu od pet do 20 godina, koliko se može izreći za kazneno djelo koje mu se stavlja na teret, izrekli šestogodišnju zatvorsku kaznu smatrajući to mjerodavnom sankcijom”, obrazložio je sudac Lozina današnju presudu.

Pantić je zbog ratnog zločina uhićen krajem 2015. godine u Crnoj Gori po tjeralici koju je raspisao splitski Županijski sud  1993. godine i potom 21. travnja ove godine izručen Hrvatskoj.  Uhićen je na  crnogorskoj granici kada se iz Beograda vraćao u Sutomore, nedaleko Bara. Njega i još 30 drugih časnika se teretilo da su od rujna 1991. do kraja siječnja 1992. godine na širem području općina Split, Trogir, Kaštela, Solin, Ploče i Brač obnašajući dužnost zapovjednika u JNA i provodeći odluke i planove generalštaba JNA naredili opkoljavanje hrvatskih luka i gradova, teroriziranje civilnog stanovništva i napade na gradove i stanovništvo.
Proglašeni su krivima na suđenju 1993. godine i dobili od sedam do 15 godina zatvora, dok je Pavle Pantić u odsutnosti bio osuđen na osmogodišnju zatvorsku kaznu, no već sljedeće godine, 1994., Vrhovni je sud ukinuo presudu i predmet vratio na ponovno suđenje.