hr | en

Vijeće Županijskog suda u Splitu, pod predsjedanjem suca Vladimira Živaljića, bivšeg časnika JNA, Milana Pavlovića, nakon prizananja krivnje, osudilo je za granatiranje Šibenika na četiri i pol godine zatvora. Okrivljenik se odrekao prava na žalbu pa je presuda odmah nakon objave dobila pravomoćni epilog.

Suđenje opt. Milanu Pavloviću, Hrvtaskoj je izručen iz Crne Gore u srpnju 2017., počelo je 27. ožujka 2018. na Županijskom sudu u Splitu čitanjem optužnice. Pavlović je u odsutnosti, na Županijskom sudu u Šibeniku, u kaznenom postupku protiv šestorice nedostupnih pripadnika JNA, riječ je o predmetu Mladić i dr., 8. srpnja 1992. pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora.

Optužnica Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku specificirana je u odnosu na opt. Pavlovića 21. prosinca 2017. Optužnim aktom na teret mu se stavlja sudjelovanje u združenom napadu na civile te civilne, kulturne, industrijske i gospodarske objekte. Optuženik je u svojstvu zapovjednika topničke baterije, skupa s Ratkom Mladićem, Slavkom Lisicom i četvoricom visokih časnika JNA, napad na Šibenik i okolicu izveo između 16. – 23. rujna 1991. Tijekom napada smrtno je stradala ženska osoba, a znatnu destrukciju doživijeli su brojni spomenici kulture u gradu.