hr | en

U Zagrebu je proteklog vikenda, 16. – 17. listopada 2010., održan Sedmi regionalni forum za tranzicijsku pravdu. Forum, kojeg je u ime Koalicije za REKOM organizirala Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, završen je zajedničkom ocjenom sudionika/ca kako se djelovanje buduće Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima
ljudskih prava na području bivše Jugoslavije (REKOM) mora zasnivati na njenoj samostalnosti, dobrovoljnosti žrtava i obaveznosti države.

Osnivanje regionalne Komisije tijekom Foruma podržao je predsjednik Republike Hrvatske, dr. Ivo Josipović rekavši da bez glasa žrtava nema pomirenja u regiji. „Povijest na ovim prostorima je bila teška. Dogodile su se stvari kojih se svi moramo stidjeti. Politika koju ja zagovaram je politika pomirenja. Bez utvrđivanja činjenica i kažnjavanja onih koji su prekršili sve zakone tijekom rata nema napretka. Međutim, često je fokus na počinitelju, a žrtve se zaboravljaju. Moramo čuti i žrtve ukoliko želimo proces pomirenja na ovim područjima“, kazao je Josipović. On je dodao je da je Inicijativa za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima na području bivše Jugoslavije (REKOM) dio napora da se žrtvama da satisfakcija i da se ispravi nepravda.

Inicijativu je uz potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske Slobodana Uzelca podržala i slovenska zastupnica u Europskom parlamentu Tanja Fajon. Političku podršku inicijativi ranije su pružili i predsjednik Republike Srbije Boris Tadić, Skupština Crne Gore, Europska komisija i Europski parlament. Na Forumu su sudjelovali i zastupnici u Hrvatskom saboru i Parlamentu Crne Gore, kao i bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.

Prvog dana zagrebačkog Foruma o ratnim zločinima u Vukovaru, Osijeku, Varivodama, Medačkom džepu, i Gospiću svjedočile su neke od žrtava i svjedoka ratnih zločina – Marija Lovrić, Ivan Pšenica, Jovan Berić, Ljiljana Alvir, Dragan Pjevač i Vesna Levar.

Voditeljica Documente Vesna Teršelič ocijenila je da regija nema budućnosti ukoliko ne budu utvrđene činjenice o ratovima iz devedesetih godina prošlog stoljeća. “Činjenice o svim zločinima su naš put prema budućnosti, bez straha da će se zločini ponoviti”, naglasila je Teršelič. Ona je navela da se u regiji još uvijek više od 15.000 osoba vodi kao nestale, a da je u ratovima život izgubilo više od 120.000 ljudi. “Naša zajednička odgovornost je da utvrdimo činjenice o svim žrtvama ratova”, kazala je voditeljica Documente ocijenivši da danas ima više političke volje za formiranje REKOM-a nego je to bilo u trenucima pokretanja Inicijative tijekom 2007. godine.

„Učili smo od drugih i stvorili regionalnu inicijativu. Uspjeli smo svi sjesti za stol i stvaramo solidarnost prema svim žrtvama. Naša je obaveza prema žrtvama i budućim generacijama da se zločin neće ponoviti i da solidarnost prema žrtvama bude dio nas“, rekla je Nataša Kandić, direktorica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda.

Objasnila je da je inicijativa za formiranje REKOM-a pokrenuta kako bi se osnovalo tijelo koje će biti fokusirano na žrtve. “Mi želimo utvrditi činjenice, ne želimo mijenjati osobne istine jer svako ima pravo na svoju istinu. Želimo samo dobiti interpretacije prošlosti koje će biti bazirane na činjenicama”, naglasila je Nataša Kandić. Ona je ocijenila da je “kultura suosjećanja” sa žrtvama ratova uvjet za demokratsku budućnost regije.

Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo rekao je da će biti sretan ukoliko se sada pokaže da su društva u regiji spremna na formiranje REKOM-a. Sabo je tijekom emotivnog izlaganja rekao da je i sam žrtva proteklih ratova. “Ja sam oprostio, ali ne mogu zaboraviti. Kod žrtava nema mržnje, već samo patnja”, rekao je Sabo.

Profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Žarko Puhovski ocijenio je da će se inicijativa za REKOM naći u procijepu između političara koji ne bi “uznemirivali” svoje izborne baze i velikog broja ravnodušnih građana.

Tijekom drugog dana Foruma, sudionicima su prezentirani izvještaji s radnih grupa na kojima se raspravljalo o nacrtu Statuta buduće komisije kao i o javnom zagovaranju Inicijative za REKOM.

Kampanja prikupljanja milijun potpisa podrške Inicijativi za REKOM bit će jedna od važnijih aktivnosti Koalicije tijekom 2011. godine s ciljem da se osnaži trenutak u kojem će Inicijativa bit predstavljena parlamentima zemalja nasljednicama bivše Jugoslavije.

Konzultacijski proces Inicijative za REKOM nastavlja se idućih mjeseci, a u veljači 2011. godine održat će se Osmi regionalni forum za tranzicijsku pravdu u Sarajevu, BiH.