hr | en

ZAGREB, 26. siječnja 2020. (Hina) – Simboličnim polaganjem 75 karanfila u počast žrtvama holokausta na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma Antifašistička liga obilježila je u nedjelju Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, koji se obilježava u spomen na oslobođenje logoraša nacističkog logora Auschwitz prije 75 godina.

Okupljeni građani položili su crvene karanfile na Trgu te zgradi u kojoj su za vrijeme Drugog svjetskom rata bile smještena ustaška nadzorna službe i Gestapo te odakle su ljudi odvođeni u logore i stratišta.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se 27. siječnja odlukom UN-a od 2005. godine u počast stradanju židovskog naroda, no iz Antifašističke lige poručuju kako se holokaust, u okolnostima politike zaborava žrtava ustaškog terora i falsificiranja povijesti, nije događao negdje daleko, već ga je provodio ustaški režim u u ovom zemlji i ovom gradu.

Tijekom posljednja tri desetljeća mnogi tragovi sjećanja na žrtve fašizma u Hrvatskoj i Zagrebu uklonjeni su iz javnog prostora, a upravo je kritičko suočavanje s prošlošću elementarni preduvjet izgradnje demokratskog društva, istaknuto je.

Stoga i budući zagrebački spomenik holokaustu mora podsjećati na žrtve zločina u lokalnom kontekstu, bez skrivanja odgovornosti onih koji su ih počinili. 

Spomenik treba uključiti sjećanje i pošteno suočavanje s prošlošću, sjećanje na vlastiti dio tamne prošlosti umjesto guranja prošlosti pod tepih, poručio je predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić. “Naše uvjerenje je da nisu samo Židovi oni koji trebaju čuvati sjećanje na te događaje nego i prije svega pripadnici naroda u čije je ime holokaust počinjen”.

“Iz lekcije o holokaustu zna se da se u društvu zahvaćenom zlom antisemitizma otvaraju vrata za progon drugih manjina, a iz našeg iskustva da u društvu u kojem se potiče netrpeljivost prema manjinama po etničkoj ili nekoj drugoj osnovi, antisemitizam čuči u nekom opskurnom dijelu društva i potencijalno je uvijek prisutan”, kazao je Pusić.

Podsjetio je kako je u Hrvatskoj srušeno oko 3000 spomenika partizanima i NOB-u, najmasovnijoj borbi protiv nacizma i domaćih kolaboracionista u Europi, te upozorio kako istraživanja pokazuju da je antisemitizam u današnjoj Europi u porastu.

“Vlada je u povodu 75. obljetnice oslobođenja Auschwitza istaknula kako posebno treba raditi na obrazovanju mladih o važnim trenucima hrvatske povijesti, a osobito o Drugom svjetskom ratu. Kada pogledamo kako izgledaju knjige iz povijesti, gdje se Drugi svjetski rat i NOB spominju u par redaka, a u udžbeniku iz vjeronauka za 8. razred osnovne škole stoji da su ateisti odgovorni za Auschwitz, ova izjava zvuči više kao prigodno licemjerje”, ocijenio je Pusić.

(Hina)