hr

Na današnji dan, 4. 7. 1991., objavom „Poziva zabrinutim roditeljima i svim ljudima dobre volje – Spriječimo rat“, pokrenuta je Antiratna kampanja Hrvatske, koja se tijekom godina razvila u mrežu ljudskopravaških, mirovnjačkih, i antiratnih inicijativa, organizacija i pojedinaca i s vremenom u velikoj mjeri oblikovala razvoj civilnog društva u Hrvatskoj. Temeljna ideja ARK-a bila je da je u ratu potrebno sačuvati ljudska prava usprkos tako tegobnim i kompleksnim društvenim i političkim događajima kao što su sveopći rat te formiranje novih država.

Danas, 31. godinu nakon osnivanja ARK-a, ideje sadržane u Povelji Antiratne kampanje, i dalje su aktualne. Ta je aktualnost vidljiva kada promatramo njezine ključne elemente: suživot nakon sukoba, potreba uzajamne komunikacije među narodima, potreba za razvojem demokracije i ekonomskog prosperiteta kao svima zajednički interes. U tom smislu, suočavanje s ratnom prošlošću i prevladavanje problema koje je proizvela, daleko je od završenog, unatoč tomu što je od tada prošlo više od 30 godina.

Aktualnost Povelje očituje se i u ratu koji trenutno bjesni u Ukrajini, izazvanom ruskom agresijom. Kako navode uvodne riječ Povelje, „kako god budu riješeni današnji sukobi, ljudi će na ovim područjima nastaviti živjeti zajedno“. U noćnoj mori izazvanoj ovim činom agresije raduju nas znaci međunarodne europske solidarnosti, raduje nas postojanje razvijenog civilnog društva, antiratnih i mirovnjačkih organizacija usmjerenih na zaštitu ljudskih prava u Ukrajini; jednako kao što nas žaloste grubi nasrtaji ruskog režima na takve organizacije u Rusiji. Pokretanjem rata, ruski režim nije samo ugrozio stanovništvo Ukrajine, nego je započeo i novu fazu sukoba s vlastitim stanovništvom, naročito onim dijelom koji sustavno upozorava na niz problema u koji su sastavni dio režimske politike Rusije.

U mjeri u kojoj su i danas aktualne poruke Povelje Antiratne kampanje, pozivamo na njihovo oživljavanje. Kao nasljeđe Antiratne kampanje ostalo je puno znanja i iskustva koje se može iskoristiti za zadaće koje danas stoje pred nama. Iskoristimo ih za dobrobit i budućnost cijele Europe.