hr | en

ZAGREB, 13. veljače 2016. (Hina) – Antifašizam nije floskula, a svaka relativizacija fašizma i njegovo poistovjećivanje s bio kojim drugim totalitarizmima apsolutno je neprihvatljivo, poručili su u subotu u Zagrebu predstavnici Antifašističke lige, istaknuvši kako je promicanje najgorih dijelova hrvatske povijesti u radovima i izjavama novoimenovanog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića apsolutno neprihvatljivo za jednog ministra u Vladi Republike Hrvatske.

“Hasanbegovićevi radovi pokazuju kontinuitet promocije najgorih dijelova povijesti koji su se dogodili u 20. stoljeću, a neki nedavno otkriveni članci sve su to ponovno uzburkali”, upozorio je na konferenciji za novinare u Novinarskom domu u Zagrebu predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić.

No, razlozi demonstracija i prosvjeda protiv imenovanja Hasanbegovića za ministra kulture ne leže u fotografijama i člancima koje je objavljivao prije 20 godina jer “svi znamo da su oni počeli prije nego je gotovo itko znao za to”, napomenuo je.

“Glavni je problem što je Hasanbegović slične izjave davao ne prije 20, nego prije dvije godine, da je govorio o tome da Hrvatska do završetka Domovinskog rata nikad u 20. stoljeću nije pobijedila, da je govorio o SS diviziji i njezinu hauptsturmfuehreru s velikim uvažavanjem i udivljenjem”, kazao je Pusić.

“Hasanbegović kaže da su “ustaški zločini opterećeni ne samo hipotekom poraza, već da predstavljaju najveće moralno posrnuće u povijesti hrvatskog naroda čija sjena i zloduh još nažalost do danas stoje nad hrvatskim narodom”. Zapravo ja ne mislim da je to istina, ja se nikada kao Hrvat nisam tako osjećao. Nikada nisam osjećao da taj zloduh stoji nad hrvatskim narodom, i to zbog toga što je hrvatski narod, bez obziro što netko misli da je antifašizam u ustavu floskula, sudjelovao  u ogromnom broju u antifašističkoj borbi, sudjelovao u suprostavljanju nacizmu, ustaštvu, talijanskom fašizmu i to u većoj mjeri nego igdje u Europi, istaknuo je Pusić i nastavio

“u Jugoslaviji, a posebno možemo reci u Hrvatskoj, taj pokret je bio snažniji nego u bilo kojoj zemlji koju je nacistička Njemačka ili fašistilka Italija okupirala. Ponavljam, nikada nisam imao osjećaj da je ustaštvo zloduh koji se nadvija nad hrvatskim narodom. Hrvatski narod je jasno u velikoj mjeri stao u borbi protiv fašizma i to u trenutku kada su izgledi za pobjedu bili vrlo mali, a za stradavanje i smrt vrlo veliki. Po mom mišljenju taj dio povijesti je jedna od najsvjetlijih točaka uopće u povijesti hrvatskog naroda”.

Ministar govori kao čovjek koji je dosljedan svojem uvjerenju da hrvatska povijest počinje 30. svibnja 1990., no on to govori u svoje ime ali ne i u ime mnogih građana Hrvatske, smatra Pusić.

“Poštujemo pravo svakog čovjeka da ima svoje mišljenje, ali mislimo da čovjeku s takvim stavovima nije mjesto na ministarskoj poziciji u hrvatskoj  vladi”, poručio je Pusić, te upozorio kako vrh države “čitavo vrijeme pokušava minimalizirati Hasanbegovićeve nedvojbene apologije ustaštvu i nedvojben animozitet prema antifašizmu, te prikazati sve kao nešto efemerno”. 

Hasanbegovićevu izjavu od prije dva dana, “u kojoj se odrekao svojih apologetskih stavova o ustaštvu” Pusić je ocijenio “iznuđenom vrlo očiglednim razlogom jer se radilo o tome hoće li ostati na položaju ministra ili ne”, te zaključio kako nije sporno Hasanbegovićevo pravo na stavove, “već to da čovjek s takvim stavovima ima položaj u hrvatskoj vladi”.

Relativizacija fašizma izaziva podozrenje i strah

Predstavnica židovske nacionalne manjine Grada Zagreba Sanja Zoričić Tabaković istaknula je kako “svaka relativizacija fašizma i njegovo poistovjećivanje s bio kojim drugim totalitarizmima izaziva podozrenje, a pomalo i strah”.

“Fašizam se ne može i ne smije poistovjećivati ni sa kojim drugim uređenjem jer je to zločinačka organizacija, uređenje nastalo na zločinu koje se temeljilo na rasnim zakonima, čija je primjena pomela gotovo 50 posto židovskog stanovništa Europe”, kazala je.

“U Hrvatskoj je u četiri godine Drugog svjetskog rata 80 posto Židova razvlašteno i ubijeno, a oni koji su se spasili, to mogu zahvaliti povezivanju s antifašističkim pokretom. Zato nama nije floskula  antifašizam, nego stalno ponavljanje da ostavimo povijest povjesničarima i okrenemo se budućnosti, a istovremeno nije bjelodano jasno da je fašizam najgori zločin u povijesti čovječanstva”, rekla je.

U ime Srpskog narodnog vijeća (SNV) govorio je novinar i aktivist Saša Milošević, koji je istaknuo kako Hasanbegović “nosi pretežak teret svojih izjava da bi mogao uspješno obavljati funkciju ministra hrvatske vlade”. “Ova će vlada biti bolja bez njega”, ocijenio je.

Osvrnuo se i na najavu Hasanbegovićeva skorog posjeta spomen području Jasenovac, istaknuvši kako Antifašistička liga taj posjet očekuje “s nadom i strepnjom: s nadom da će (ministar) nastaviti u smjeru koji je najavljen njegovom isprikom, sa strepnjom kako će se odnositi prema svoje dvije prethodne izjave o Jasenovcu, kada je rekao da se tamo slavi jugokomunistički režim, što naprosto nije točno, te da bi trebalo ukinuti državno pokroviteljstvo nad tom ceremonijom”.

“Nadamo se da će taj svoj skori posjet iskoristiti da kaže nešto više o tome i da odustane od te svoje ideje”, rekao je Milošević. Pozvao je ministra Hasanbegovića da razmisli o inicijativama kojima bi se unaprijedio postav spomen-područja Jasenovac, ažurirao zakon koji ga regulira jer je star i neadekvatan, te kako bi se utjecalo na konačno donošenje prostornoga plana jer zbog toga što ga nema to područje je zapušteno i propada.

Korišteni dijelovi izvještaja HINA-e

Antifašistička liga RH