hr | en

Danas je 70 aktivista i aktivistkinja Platforme 112, koalicije za vladavinu prava koju čini 57 nevladinih udruga, poslalo poruku na Markovom trgu povodom konstituirajuće sjednice novog saziva Hrvatskog sabora. Aktivisti su zastupnicima/cama dijelili 112 zahtjeva Platforme 112, čijim ispunjenjem bi Republika Hrvatska postala pravna država, te najavili da će nakon prvih 100 dana rada Hrvatskog sabora izraditi analizu ispunjenih zahtjeva.

Zahtjevi sadržani u dokumentu Platforma 112 (platforma_112.doc), obuhvaćaju pet temeljnih područja: stabilne, odgovorne i demokratične institucije vlasti i jednak pristup pravdi,  kvalitetu demokracije, borbu protiv korupcije i za javni interes, ravnopravnost i dostojanstvo svih ljudi te nasljeđe rata, suočavanje s prošlošću i izgradnju mira.

“Prvi dan početka rada novog saziva Sabora nudi priliku da ukažemo kako taj početak ne trebaju slaviti samo zastupnici, već svi građani Hrvatske. Od novih saborskih zastupnika imamo velika očekivanja i računamo da će naredne četiri godine ustrajati na izgradnji vladavine prava te da će se boriti za podizanje standarda onako kako smo to mi zamislili – sustavnom borbom za zaštitu ljudskih prava”– istaknula je okupljenim novinarima Jelena Berković iz GONG-a.