hr | en

ZAGREB, 08. studenoga 2018. – U petak 9. studenog, u 18.30 sati na Trgu žrtava fašizmau Zagrebu Antifašistička liga RH zajedno sa Židovskom općinom Zagreb organizira skup sjećanja na Kristalnu noć, pogrom nad Židovima u Njemačkoj i Austriji koji se dogodio prije 80 godina. 

Prigodni program kojeg će voditi glumica Anja Matković i glumac Vilim Matula održati će se unutar Meštrovićevog paviljona (Klub HDL-u), a nakon toga će biti prikazan dokumentarni film „Zaboravljeni” / “The Forgotten Ones“, izraelske redateljice Nitze Gonen. Film će biti titlovan na hrvatskom i engleskom jeziku. Na skupu će govoriti Zoran Pusić, AFL i Ognjen Kraus, Židovska općina Zagreb. 

Kristalna noć na žalost nije samo davni povijesni događaj “koji se nama više nikada ne može dogoditi”. Svi “osnovni sastojci” za pripremu sličnih događaja postoje i u današnjem svijetu; mržnja prema drugim i drugačijima, njihova dehumanizacija pod utjecajem agresivne nacionalističke propagande, netrpeljivost tamo gdje bi trebalo stajati suosjećanje, ..

Pozivamo vas da dođete na ovaj skup podsjećanja na sve to, kao izraz naše zajedničke odlučnosti da budućnost bude drugačija. 

Antifašistička liga RH / Židovska općina Zagreb / Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću

KRISTALNA NOĆ 1938. / EUROPA 2018. / IZBOR HINA, 08. studenoga 2018.

U Kristalnoj noć (njem. Kristallnacht), dvodnevnom okrutnom nasilju nacista protiv Židova i njihove imovine s početkom u noći s 9. na 10. studenoga 1938., ubijen je 91 Židov, tisuće su bile ranjene, oko 7500 trgovina u židovskom vlasništvu je oštećeno, više od sto sinagoga zapaljeno i uništeno, a oko 25.000 Židova zatvoreno..

Židovima je od tada bio zabranjen boravak na javnim mjestima (parkovi, knjižnice, muzeji), morali su su preseliti u posebne dijelove gradova (geta), njihova djeca nisu smjela pohađati javne škole, a svi stariji od šest godina morali su nositi žutu oznaku Davidova štita.

Za povjesničare Kristalna noć prijelaz je iz faze diskriminacije Židova u fazu progona što je bila priprema za provedu plana o “konačnom rješenju židovskoga pitanja”, sustavnog masovnog istrjebljenja Židova.

Propaganda je tvrdila da je Kristalna noć bila spontan izljev narodnog bijesa nakon ubojstva diplomata u Parizu, no zapravo su je pomno isplanirali najviši dužnosnici nacističke hijerarhije.

ZABRINJAVAJUĆA SLIKA DANAŠNJE EUROPE 

Znak za napad dao je Joseph Goebbels, nacistički ministar propagande. Operaciju su proveli pripadnici paravojnih nacističkih organizacija SS (akronim od njem. Schutzstaffel: zaštitni odred) i SA (Sturmabteilung: jurišni odred).

Komemoracija ove godine poklapa se s obilježavanjem stogodišnjice Versajskog mira, kojim je završen Prvi svjetski rat i ukinuto Drugo carstvo (Drugi Reich) i održava se u razdoblju u kojem Njemačka ima razloga za zabrinutost, piše agencija AFP.

Prije samo godinu dana u Bundestag je ušla stranka krajnje desnice Alternativa za Njemačku (AfD), a u kolovozu je grad Chemnitz na istoku zemlje (bivša istočna Njemačka, DDR) bio poprište ksenofobnih nasilnih prosvjeda.

“Danas, opet svjedočimo nasilju na ulicama”, upozorava Felix Klein, vladin povjerenik protiv antisemitizma, zabrinut zbog “radikalizacije govora u Njemačkoj”.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je 31.  listopada da je “zaprepašten” sličnošću slike današnje Europe, koja je “podijeljena strahovima, obnovom nacionalizma” sa stanjem 30-ih godina 20. stoljeća.

“Pogledajte kako se u pet godina stanje promijenilo u Turskoj, Brazilu, Sjedinjenim Državama, Siriji pa čak i ovdje u Njemačkoj, pogledajte Chemnitz”, rekao je Uwe Neumärker, direktor Zaklade za izgradnju spomenika žrtvama holokausta.

Neumärker je jedan od idejnih začetnika izložbe posvećene Kristalnoj noći u berlinskom muzeju “Topografija terora” na mjestu nekadašnjeg sjedišta Gestapa i SS-a.

“U studenome 2018., na rubu smo provalije jedne nove Kristalne noći, ali naša je zadaća spriječiti da se ponove takve brutalnosti”, upozorio je Svjetski židovski kongres.

Brojni Nijemci odaju počast žrtvama Kristalne noći polaganjem cvijeća na “Stolpersteine”, tisuće mjedenih poločica ugrađenih u pločnik s ugraviranim imenima i adresama žrtava.

NOVI OBLIK ANTISEMITIZMA

U 2017. pločice su bile ukradene i pojačale su strah od od obnove antisemitizma, što je sramotna stvarnost za zemlju koja je svoj poslijeratni identitet gradila na kajanju za holokaust.

Novi oblik antisemitizma u Njemačkoj zapravo je redovito na naslovnicama, ali uperen je danas protiv Arapa, muslimana pristiglih masovno u Njemačku velikim migrantskim valom 2015. godine.

Međutim, uspon njemačke krajnje desnice danas također u prvi plan stavlja nacionalni antisemitizam piše AFP i podsjeća da stranka AfD u javnosti potiče polemike o nacizmu i osuđuje to što se Njemačka neprestance mora kajati za istrebljenje Židova.

Pripadnici ekstremne desnice planirali su u petak održati manifestaciju u Berlinu no okupljanje im je zabranjeno. Zabrinutost ne prestaje rasti u njemačkoj židovskoj zajednici koju danas čini 200.000 ljudi.

Broj zločina i prekršaja antisemitskog karaktera ipak je stabilan prema policijskoj statistici, s oko 1400 slučajeva svake godine od 2015., a za više od 90 posto njih odgovornost se pripisuje krajnjoj desnici.

HINA, 08. studenoga 2018.