hr | en

U njemačkom gradu Bonnu započelo je svečano obilježavanje 30. obljetnice pokretanja The Right Livelihood Award. Od 14. do 19. rujna više od 80 dobitnika i dobitnica ove prestižne nagrade raspravljat će o aktualnim svjetskim problemima te ponuditi promjenu, inspiraciju i nadu svim ugroženim skupinama širom svijeta.

Jubilarna konferencija u Bonnu prilika je i brojnim organizacijama civilnog društva, nevladinim organizacija, institucijama, akademicima, studenticama i studentima, aktivistima i aktivisticama, predstavnicima/ama poslovnog sektora i poslodavaca da upoznaju laureate i laureatkinje nagrade Right Livelihood Award. Razgovarat će o njihovom radu, razmijeniti iskustva, učiti jedni/e od
drugih i nadahnuti jedni druge za promjene.

Nagrada The Right Livelihood Award ustanovljena je 1980. s ciljem da se oda priznanje i podrži one koji/e „pružaju praktične primjere kako se nositi sa ključnim aktualnim izazovima s kojima se susrećemo danas“. Nagrada se dodjeljuje jednom godišnje u Stockholmu na svečanosti u švedskom parlamentu, a priznata je kao prva svjetska nagrada koja se dodjeljuje za osobnu hrabrost i društvene promjene.

Postala je svjetski poznata kao ‘Alternativna Nobelova nagrada’ i do sada su je dobilo 137 uglednih osoba iz 58 zemalja. Svi/e dobitnici/e svojim su radom jasno pokazali svijetu da je s izraženom hrabrošću, kreativnošću i energijom moguće nadvladati sve pa i najveće probleme koji stoje pred nama. The Right Livelihood Award priznanje je za izniman doprinos pojedinca u korist našeg planeta i svih njegovih stanovnika.

Među dobitnicima/ama su i Vesna Teršelič, voditeljica Documente i Katarina Kruhonja iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, članica Upravnog odbora Documente. Njih su dvije zajednički dobile ovu prestižnu nagradu 1998. godine za “njihovu izraženu posvećenost pomirenju i izgradnji dogoročnog održivog mira na Balkanu”.