hr

Povodom 30. godišnjice ubojstva Aleksandre, Marije i Mihajla Zec, Antifašistička liga Republike Hrvatske organizira komemoraciju u utorak, 7. prosinca, s početkom u 18.00 h kod Adolfovca na Sljemenu, mjestu gdje su u noći sa 7. na 8. prosinca 1991. ubijene dvanaestogodišnja Aleksandra i njezina majka Marija Zec.

Te je noći Mihajlo Zec ubijen u Poljaničkoj ulici kada je pokušao pobjeći iz svoje kuće na Trešnjevci u koju su oko 23 sata upale naoružane osobe iz postrojbe kojom je zapovijedao Tomislav Merčep. Svjedokinje ubojstva, njegovu suprugu i maloljetnu kći, zločinci su odveli do planinarskog skloništa Adolfovac na Sljemenu te ih tamo pogubili.

Nedugo nakon što je policija pronašla tijela, uhićeni su pripadnici Merčepove postrojbe – Munib Suljić, Igor Mikola, Siniša Rimac, Nebojša Hodak i Snežana Živanović. Neki od njih pred istražnim sucem priznali su ubojstva, no zbog proceduralne greške kasnije su oslobođeni. Zapovjednik postrojbe 2017. godine osuđen je na sedam godina zatvora i za taj zločin.

Mjesta stradanja Aleksandre i njezine obitelji do danas nisu dostojanstveno obilježena, usprkos višegodišnjim naporima građanskih inicijativa.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću

 


 

Projekt ,,Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” je podržan sa € 150.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova