hr

Vojno redarstvena operacija HV-a i MUP-a Republike Hrvatske “Bljesak” izvedena je 01. i 02. svibnja 1995. godine u do tada okupiranom dijelu Zapadne Slavonije, s ciljem integriranja tog dijela teritorija u ustavno – pravni poredak Republike Hrvatske. U operaciji “Bljesak” je prema podacima Ministarstva branitelja[1] stradalo 42 branitelja, 162 su ranjena, od kojih su devetorica preminula od posljedica ranjavanja. U znak odmazde s položaja vojske RSK su 02. i 03. svibnja raketirali nekoliko gradova u RH, među kojima i Zagreb[2], u kojem je u tom napadu usmrćeno sedmero civila, dok je 205 ranjeno, prema podacima Ureda za branitelja grada Zagreba[3].

Akcija “Bljesak” je omogućila izbjeglom stanovništvu s dijelova triju općina, Pakrac, Novska i Nova Gradiška, ponovni povratak u vlastite domove. Radost zbog povratka za jedne prati tuga zbog usmrćenih članova obitelji za druge. Prvog dana akcije, 01. svibnja 1995. godine, oko 6 sati ujutro u selu Medari, tada općina Nova Gradiška, hrvatski su vojnici, usmrtili dvadeset i dvoje civila od njih dvadeset i četvero koliko ih se tada zateklo u selu.

Podsjećamo da su 1. svibnja 1995. godine pripadnici Hrvatske vojske ušli u selo oko 6 sati ujutro i počinili zločin nad preostalim stanovništvom. Usmrćene su 22 žrtve u Medarima, među kojima troje djece (dvije djevojčice u dobi od sedam i osam, te dječak u dobi od 11 godina) i 11 žena. Od preostalog stanovništva preživjelo je samo dvoje maloljetne djece. Sve žrtve bile su pokopane u zajedničko grobište na mjesnome groblju u Trnavi. Ekshumacija posmrtnih ostataka 28 tijela završena je 02. srpnja 2010., ali još uvijek nisu identificirane sve žrtve tog događaja. Navodimo imena svih ubijenih:

Ljeposava Burojević, r. 1910.

Milan Burojević, r. 1935.

Rade Čanak, r. 1907.

Draginja Čanak, r. 1919.

Ruža Dičko, r. 1943.

Jovan Grmuša, r. 1933.

Željko Dićko, r. 1967.

Dragica Đumić, r. 1919.

Anka Ninković, r. 1915.

Katarina Vlajsavljević, r. 1930.

Zorka Tomić, r. 1923.

Jela Mrkonjić, r. 1945.

Nikola Popović, r. 1927.

Nada Popović, r. 1931.

Dragan Romanić, r. 1935.

Anđelija Vuković, r. 1959.

Ranko Vuković, r. 1955.

Goran Vuković, r. 1984.

Gordana Vuković, r. 1987.

Milutin Vuković, r. 1945.

Cvijeta Vuković, r. 1950.

Dragana Vuković, r. 1988.

 

Kazneno procesuiranja zločina u Medarima /

Kazneni postupak za zločin u selu Medari je još uvijek u predistražnom postupku protiv nepoznatih počinitelja. Predmet, do tada u radu Županijskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu, je tijekom ljeta 2010. odlukom DORH-a povjeren Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku. Prema navodima iz tiska, Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije pokrenulo je predistražne radnje za zločin u Medarima. Hrvatska ima obvezu osigurati učinkovitu istragu zločina u Medarima i procesuiranje počinitelja zločina. Vrijeme je da nakon 29 godina obitelji žrtava konačno dočekaju priznanje patnje i pravdu. Pozivamo policiju i Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku da okončaju predistražne radnje i podignu optužnicu koju najavljuju godinama.

 

Obitelji žrtava bez obeštećenja /

Podsjetimo, da je zločin u Medarima dobio medijsku pozornost, pokretanjem odštetnog postupka pred općinskim sudom u Zagrebu (14.09.2006.), po Zakonu o odgovornosti RH za štetu uzrokovanu od pripadnika hrvatskih oružanih i redarstvenih snaga tijekom Domovinskog rata. Tužiteljici, čiji su roditelji i mlađa sestra ubijeni 1. svibnja 1995. u Medarima, Građansko-upravni odjel Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu odbio je zahtjev za sklapanjem vansudske nagodbe jer to po njihovom tumačenju nije ratni zločin, nego su stradali civili ratna šteta. U odgovoru na tužbu zamjenik općinskog državnog odvjetnika navodi da je općepoznato kako je na području bivše općine Nove Gradiška bilo znatnih ratnih djelovanja, a da je “područje naselja Medari bilo izloženo napadima JNA i odmetnika”, čime zapravo sugerira da hrvatski vojnici koji su ušli u selo nisu krivi za smrt dvadeset i dvoje civila. Općinski sud u Novoj Gradišci je (04.11.2009.) odbio tužbeni zahtjev kao neosnovan usvojivši prigovore ratne štete (štetni događaj nastao u vremenskim i prostornim granicama definiranja ratne štete) te zastare pokretanja sudskog postupka računajući opći petogodišnji zastarni rok, jer nema pravomoćne osuđujuće presude u kaznenom postupku. Postupak je još uvijek u žalbi. Prema tvrdnjama odvjetnika oštećenica, u selu nije bilo paravojnih postrojbi, a roditelji i sestra tužiteljica ubijeni su vatrenim oružjem iz neposredne blizine.

_____________

[1] https://vlada.gov.hr/vijesti/medved-akcija-bljesak-je-iznimno-veliki-uspjeh/25868?lang=hr

[2] Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju pravomoćno je osudio Milana Martića 2008. na 35-godišnju zatvorsku kaznu za zločine počinjene u Hrvatskoj, između ostalog, i za raketiranje Zagreba.

[3] https://zagreb.hr/en/spomen-na-svibanjske-zrtve/170986