hr | en

Na današnji dan prije 75 godina, 27. siječnja 1945. godine, jedinice Crvene armije oslobodile su nacistički logor Auschwitz.  Procjenjuje se da je u logoru Auschwitz ubijeno oko 1,3 milijuna ljudi, a od tog broja 90% su bili Židovi. 

Uz nacističku Njemačku, u izvršenju masovnih zločina pomagali su i sudjelovali kolaboracionistički režimi. Nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske osnovani su logori pod upravom ustaškog režima Danica, sustav logora Jadovno-Pag, Jasenovac te logor Đakovo u kojima su masovno stradali Židovi, Srbi, Romi i pripadnici narodnooslobodilačkog otpora drugih nacionalnosti. Židovi koji nisu završili u logorima na teritoriju NDH su tijekom 1942. i 1943. godine u akcijama ustaša i Gestopoa uhićeni te deportirani u logor Auschwitz. Posljedice holokausta na teritoriju NDH bile su takve da su židovske zajednice u mnogim gradovima desetkovane, a u nekima su potpuno nestale.

Kao simbol sjećanja na žrtve, 27. siječanj obilježava se kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. No u društvenoj klimi prikrivanja ustaških zločina često se negira činjenice o stradanjima.

Poricanju i umanjivanju počinjenih zločinima suprotstavlja se zadnji zatočenik koji je napustio logor Auschwitz Oleg Mandić, koji često govori o svojim iskustvima iz logora i antifašizmu danas. Sjećanje na zatočenike žrtava ustaškog režima danas čuva Spomen područje Jasenovac. No tijekom 2019. godine samo je 17 školskih grupa iz Hrvatske posjetilo Spomen područje Jasenovac.

Pozdravljamo odluku Ministarstva znanosti i obrazovanja da osigura sredstva za posjete školama JUSP Jasenovac. Nadamo se da će ravnatelji i ravnateljice što većeg broja osnovnih i srednjih škola prepoznati priliku i zatražiti sredstva za posjetu Jasenovcu jer je učenje o žrtvama holokausta iznimno važno za sve, posebno za mlade generacije.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću