hr

Povodom 26. godišnjice zločina u Varivodama i Gošiću, Srpsko narodno vijeće i općina Kistanje organizirali su komemoraciju u sjećanje na ubijene srpske civile tijekom kolovoza i rujna 1995. godine na području Varivoda i Gošića u šibenskom zaleđu. Komemoraciji su prisustvovali potpredsjednik vlade Boris Milošević, zastupnica Hrvatskog sabora Anja Šimpraga,  specijalni izaslanik predsjednika Srbije Veran Matić, veleposlanici nekoliko zemalja, kao i voditeljica Documente Vesna Teršelič i predstavnici udruge VeDRA zajedno s porodicama ubijenih.

Komemoracija je održana za šesnaest osoba starije životne dobi koji su u ljeto 1995. ostali u svojim domovima u vjeri da na svome mogu dočekati bilo koju vlast, vojsku i državu. U Gošiću je 27. kolovoza 1995. godine ubijeno sedam starijih osoba dok je dva mjeseca nakon VRO ”Oluja”, 28. rujna 1995. godine ubijeno devet mještana Varivoda. Sve žrtve bili su civili ubijeni hicima iz neposredne blizine na svojim kućnim pragovima.

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević naglasio je kako ”i dalje nema osumnjičenih, nema optuženih, a ni osuđenih” te kako je ”od 2012. do danas podignuta samo jedna valjana optužnica za ratni zločin iz 1995. koja je rezultirala pravomoćnom presudom”, ustvrdivši kako je to poražavajuće malo. Saborska zastupnica SDSS-a Anja Šimpraga upozorila je kako su ”svi ubijeni ostali u uvjerenju da im se ništa neće dogoditi na njihovoj zemlji, a oni koji su dali obećanje, nisu ih zaštitili.” Posebni izaslanik predsjednika Srbije naglasio je kako je zajedništvo ključna riječ za uspostavljanje mira, mirovne politike, obnovu povjerenja i stabilnosti, važnih za sadašnji ali i budući život. Vesna Teršelič pozvala je na djelotvornije procesuiranju svih počinitelja ratnih zločina.

Fotografija: Novosti, Duško Jaramaz/PIXSELL

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću