hr | en

Svjetski dan međunarodne pravde (International Criminal Justice Day), a ujedno i godišnjica usvajanja Rimskog statuta kojim je osnovan Međunarodni kazneni sud obilježava se 17. srpnja u znak solidarnosti sa žrtvama zločina protiv čovječnosti, genocida i ratnih zločina, u cilju podrške sistemu međunarodne krivične pravde.

Tom prigodom ukazujemo na poraznu činjenicu da su brojni zločini, počinjeni za vrijeme rata u Hrvatskoj, još uvijek neistraženi, neprocesuirani ili tek djelomično procesuirani.

U Bazi podataka ratnih zločina DORH-a evidentirano je 490 zločina: 393 zločina (80%) počinili su pripadnici srpskih formacija – JNA ili formacija tzv. SAO Krajine, 86 zločina (18%) pripadnici hrvatskih postrojbi – HV-a ili MUP-a RH, 2 zločina (manje od 1%) pripadnici tzv. Narodne obrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, i 7 zločina (1,4%) pripadnici za sada neidentificiranih postrojbi.

Krajem 2013. godine DORH-u su bili poznati počinitelji 317 zločina. Počinitelji 173 zločina bili su potpuno nepoznati. No tek 115 zločina (23,47%) u potpunosti je riješeno. U svakoj od nekoliko prethodnih godina u potpunosti se riješilo po 3 zločina.

I dalje su, primjerice, nepoznati počinitelji zločina počinjenih širom nekadašnje općine Vukovar u ljeto i jesen 1991. godine: nad hrvatskim i drugim nesrpskim civilima i braniteljima Bogdanovaca, Svinjarevaca, Petrovaca, Topojevaca, Bokšića, Čakovaca, …, ili zločina počinjenih likvidacijama srpskih civila u Vukovaru.

U nastavku se nalazi dvotjedni izvještaj o suđenjima za ratne zločine kojeg pripremaju Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek i Građanski odbor za ljudska prava.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću