hr | en

Vojno redarstvena akcija HV-a i MUP-a Republike Hrvatske “Bljesak” izvedena je 01. i 02. svibnja 1995. godine u do tada okupiranom dijelu Zapadne Slavonije, nakon čega je taj dio teritorija ponovno integriran u ustavno – pravni poredak Republike Hrvatske.

Akcija “Bljesak” je omogućila izbjeglom stanovništvu s dijelova triju općina, Pakrac, Novska i Nova Gradiška, ponovni povratak u vlastite domove.

Prvog dana akcije, 01. svibnja 1995. godine, oko 6 sati ujutro u selu Medari, tada općina Nova Gradiška, hrvatski su vojnici, usmrtili dvadeset i dvoje civila od njih dvadeset i četvero koliko ih se tada zateklo u selu. Zločin su preživjele dvije mlade djevojke, i to samo zato što ih je prepoznao i zaštitio jedan hrvatski vojnik.

Od dvadeset i dvije ubijene žrtve ovoga zločina, troje je djece (brat i sestra, Goran i Gordana Vuković, u dobi od jedanaest i osam godina te njihova sestrična, Dragana Vuković, u dobi od sedam godina) i 11 žena.

Tijekom 2010., 2011. i 2012. godine, a nakon završenih ekshumacija posmrtnih ostataka, pod vodstvom Uprave za zatočene i nestale indentificirana je većina žrtava, čime je preživjelima omogućen dostojanstveni oproštaj od nasilno ubijenih članova obitelji.

Neki članovi obitelji nasilno ubijenih u Medarima, u svijetlu činjenice da je kazneni postupak za ovaj zločin još uvijek u predistražnom postupku protiv nepoznatih počinitelja, pokrenuli su protiv Republike Hrvatske građanske parnice sa zahtjevom za naknadom nematerijalne štete.

U nastavku izdvajamo slučaj sestara Vuković, Radmile i Mirjane, čiji roditelji (Milutin, r.1945., Cvjeta, r. 1950.) i mlađa sestra (Dragana, r. 1988.) su ubijeni  01. svibnja 1995. u selu Medari, kojima još uvijek prijeti ovrha nad nekretninama i to temeljem troška koji je proizašao iz parničnog postupka, pokrenutog u vezi zahtjeva za naknadom nematerijalne štete radi usmrćenja roditelja i malodobne sestre.

Općinsko državno odvjetništvo u Novoj Gradiški pokrenulo je ovrhu nad nekreteninama, dok s druge strane po pitanju kaznenog procesuiranja odgovornih za zločin u Medarima poduzima tek predistražne radnje protiv nepoznatih počinitelja.

Sestre Vuković, 14.09.2006. godine pokreću odštetni postupak pred općinskim sudom u Novoj Gradiški a na temelju Zakona o odgovornosti RH za štetu uzrokovanu od pripadnika hrvatskih oružanih i redarstvenih snaga tijekom Domovinskog rata. Isti sud, 04.11.2009. odbijaj tužbeni zahtjev kao neosnovan. Građansko – upravni odjel Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu odbio je zahtjev za sklapanjem vansudske nagodbe jer to po njihovom tumačenju nije ratni zločin, nego su stradali civili ratna šteta. Prema tvrdnjama odvjetnika obitelji Vuković, u selu nije bilo paravojnih postrojbi, a roditelji i sestra tužiteljica ubijeni su vatrenim oružjem iz neposredne blizine.

Praksa da hrvatsko pravosuđe civilnim žrtvama rata umjesto materijalne i sudske satisfakcije ispostavlja račun za parnične troškova nakon izgubljenih građanskih parnica, još uvijek je pravilo, a ne iznimka.

Podsjećamo Vas i na Documentinu tiskovnu konferenciju iz prosinca 2012. godine, tijekom koje smo iznjeli tada nove činjenice, još uvije ne promijenjene, u vezi građanske parnice sestara Vuković,