hr | en

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma i obilježavanja 82. obljetnice Kristalne noći, 9. studenog 2020. u Novinarskom domu u Zagrebu održana je međunarodna konferencija pod naslovom „Novi pristupi nasljeđu holokausta i obrazovanju o holokaustu“.

Konferenciju je organizirala Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, uz potporu Veleposlanstva SAD-a i programa Europa za građane te Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu. Konferenciju su pratili i predstavnici Veleposlanstva Australije, Austrije, Irske, Italije, Njemačke, SAD-a, Srbije i Švicarske.

Zbog situacije vezane uz pandemiju, konferencija je održana u obliku hibridnog događaja, kombinirajući prezentacije u dvorani Novinarskog doma s on-line doprinosima preko platforme Zoom.

Glavni fokus diskusija bio je usmjeren na izazove u obrazovanju o holokaustu, uslijed višegodišnje relativizacije i negiranja zločina nacista, fašista i njihovih suradnika u Hrvatskoj i drugim zemljama te na predstavljanje dobrih praksi i strategija poučavanja. Tijekom cijelog dana predstavljane su perspektive i primjeri dobre prakse iz Hrvatske, Njemačke, Italije i Srbije.

U priloženom dokumentu možete pronaći program, izvještaj s preporukama kao i neke od prezentacija.