hr

Danas, 2. kolovoza, obilježavamo Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu – Samudaripen.

Na taj dan sjećamo se 2897 Roma koji su u noći s 2. na 3. kolovoza 1944. ubijeni u koncentracijskom logoru Auschwitz, što je jedan od najstrašnijih pokolja Roma uopće tijekom rata. U tom logoru ubijen je i najveći broj Roma u Europi, koji su nakon odluke o deportacijama koja je donesena 16. prosinca 1942. masovno transportirani te ubijani u plinskim komorama.

Na današnji dan sjećamo se i Roma koji su ubijeni u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj od strane ustaškog režima, najviše njih u jasenovačkom sustavu logora. Tamo, počevši s 19. svibnjem 1942., Romi se velikom brzinom deportiraju u teretnim stočnim vagonima, oduzima im se imovina te ih se često odmah ubija, a oni zdraviji odvode se u centralni jasenovački logor Ciglana III, gdje su radili najteže poslove, kao što je izgradnja nasipa ili kopanje grobova. Kada u tom logoru ponestaje mjesta za nove logoraše u ljeto 1942., otvara se logor u obližnjem selu Uštici, koji je bio poseban logor za romske obitelji, najviše za žene i djecu. Većina njih tamo je i ubijena, a na mjestu romskog groblja u Uštici danas znamo za 21 masovnu grobnicu. Prema popisu JUSP-a Jasenovac, na prostoru logora u cijelom periodu rata ubijeno je 16173 Roma. Iako taj broj nije konačan, pomaže nam da stvorimo jasnu sliku o razmjeru genocida nad Romima u NDH.

Nadir i Fata Dedić među rijetkim su Romima koji su preživjeli logor Jasenovac i mogli podijeliti svoje priče sa zainteresiranima nakon rata. Oboje su imali sreću da su spašeni iz logora, uz pomoć hrabrih ljudi koji su im u tome pomogli. Kasnije, pridružili su se partizanskim jedinicama, s kojima su dočekali kraj rata. Oboje su aktivno sudjelovali u memorijalizaciji i zalagali se za priznanje stradanja i patnje Roma u NDH.

Danas, povodom Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu – Samudaripena, objavljujemo njihove intervjue, sa svjedočanstvima o događajima u logoru te o njihovom životu i radu nakon toga. U međuvremenu, ni Nadir ni Fata više nisu s nama, što ove intervjue čini još vrjednijima. Uz nadu da će biti korišteni prije svega u obrazovne svrhe, objavljujemo ove intervjue u sjećanje i na Nadira i Fatu, kao i na sve druge Rome ubijene u NDH.

Intervjue možete pronaći na YouTube kanalu Documente te na sljedećim poveznicama:

Fata Dedić – https://www.youtube.com/watch?v=7mhRkOtGxOY&t=1358s

Nadir Dedić – https://www.youtube.com/watch?v=R8hvnAPwJEM&t=1387s

 

Documenta – centar za suočavanje s prošlošću