hr

Na današnji dan prije točno trideset godina u tragičnoj je nesreći na gradilištu u Pakracu stradao švicarski volonter Urs Weber.

Pridružio se Volonterskom projektu Pakrac u sklopu Antiratne kampanje Hrvatske (ARK) u vrućem ljetu 1994. Stigao je u Pakrac zajedno s skupinom od 30-ak švicarskih volontera i volonterki, u organizaciji mirovne udruge GSoA (Grupa za Švicarsku bez vojske). Tako se zajedno s novopristiglima, na strani pod kontrolom hrvatske policije, našlo preko 40 volontera. Željeli su dati svom doprinos izgradnji povjerenja. Tih su nemirnih dana prognanici blokirali UNPROFOR-ove kontrolne točke prema području koje su kontrolirale srpske milicije.

U prijepodnevnim satima Urs je radio s grupom domaćina na raščišćavanju ruševina Malog dvora Janković. Pao je kroz rupu u podu dok je vozio kolica, udario glavom i više se nije probudio iz kome. Na inicijativu građana i građanki 2018. godine dodijeljeno mu je priznanje i postavljena je spomen ploča. Njegov su rad svojom velikodušnom potporom nastavili roditelji Peter i Nelly Weber.

U zgradi u kojoj je doživio nesreću danas djeluje Muzej grada Pakraca. U spomen na Ursa pred spomen pločom danas su se okupili i položili cvijet predstavnice „Delfina” i Muzeja grada Pakraca.