hr

Sveučilište u Durhamu
28.-29. svibnja 2024.

Posljednjih godina, uslijed djelovanja ekstremističkih političkih skupina, ali i kolektivne ravnodušnosti, dovedeno je u pitanje javno sjećanje na Drugi svjetski rat, Holokaust i druge genocide. Taj se proces očituje u uništavanju spomenika i mjesta sjećanja, prisutnosti negatora genocida u glavnim medijima, nedostatnom financiranju muzeja i drugih kulturnih institucija te uklanjanju informacija o zločinima u Drugom svjetskom ratu iz obrazovnih programa. Suvremene nacionalne i političke podjele, kao i ekonomske poteškoće, negativno su utjecale na suradnju dionika i stručnjaka prema zajedničkim ciljevima. Ovaj dvodnevni događaj odgovor je na sve veću zabrinutost u vezi s prevencijom nasilja i rata u Europi, uključivanjem lokalnih organizacija i dionika u šire rasprave o ljudskim pravima diljem Europe. Cilj događaja je stvaranje međunarodne mreže dionika i rasprava o inicijativama u zajednici koje imaju međunarodni značaj.

Mreža uključuje dionike iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine čije su obitelji, zajednice i općine bile pogođene genocidnim praksama Nezavisne Države Hrvatske i Ustaša tijekom Drugog svjetskog rata. Mreža također uključuje stručnjake za kulturnu baštinu i tvorce politika koji trenutno provode istraživanja na ovu temu ili surađuju s dionicima u programima komemoracije i razvoju obrazovnih projekata.

Na Sveučilištu u Durhamu, članovi mreže će se sastati kako bi raspravljali o zajedničkom programu koji se bavi odnosom između kulturne baštine i sprječavanja strukturnog nasilja.

Organizacija:

Rui Gomes Coelho, Odjel za arheologiju, Sveučilište u Durhamu

Sanja Horvatinčić, Institut za povijest umjetnosti, Zagreb

 

Podrška: Sastanak je organiziran kroz Grant Seedcorn Fond Sveučilišta u Durhamu, a realiziran u partnerstvu s istraživačkim projektom DIGitART.