hr | en

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, REKOM – mreža pomirenja i Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek pozivaju vas na prezentaciju preliminarnih rezultata istraživanja Ljudski gubici 1991-1995 u Hrvatskoj za područje Osječko-baranjske županije koju ćete moći pratiti putem webinara u petak 29. siječnja 2021. od 11:00 – 12:30.

Istraživanje ljudskih gubitaka dugogodišnji je program Documente usmjeren na dokumentiranje sudbine stradalih i nestalih, kojim se nastoji pružiti faktografska osnova za razumijevanje rata u Hrvatskoj. Istraživanje se sastoji od provođenja intervjua na terenu, sakupljanja, analize i usporedbe podataka iz izvora različite provenijencije – javno dostupnih popisa, monografija, sudskih optužnica, zapisnika te presuda, različitih uvjerenja te druge dokumentacije. Istraživanje se provodi prema dobro utvrđenoj metodologiji, u suradnji i dijalogu s drugim dokumentacijskim centrima, organizacijama, institucijama te svjedocima, te se vodi načelom nepristranosti i uvažavanjem dostojanstva stradalih.  Utvrđivanje podataka o stradalima i nestalima jest i dokumentarna osnova našeg javnog zalaganja za stvaranje cjelovitog institucionalnog okvira za civilne žrtve rata, za dijalog o prošlosti i jačanje pretpostavki za izgradnju održivog mira.

Nakon što je u prethodnom razdoblju predstavila podatke za područje zapadne Slavonije i Sisačko-moslavačke županije, a dio podataka objavila, Documenta je pristupila analizi područja Istočne Slavonije. U petak će biti prikazani preliminarni rezultati istraživanja o stradanjima za Osječko-baranjsku županiju te njoj pripadajuće općine i gradove, a razgovarat će se i o izazovima koji prate istraživanje, o problemima provjerljivosti podataka i dostupnosti izvora, te dimenziji pravosudnog procesuiranja ratnih zločina. Na dan prezentacije, podaci će biti javno objavljeni na Mapi žrtava ratova 1991.-2001. te u dostupnoj i preglednoj tabličnoj formi.

Na prezentaciji govore:

Vesna Teršelič, voditeljica Documente

Nikola Mokrović, voditelj istraživanja

Veselinka Kastratović, pravna savjetnica Centra za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek

Webinaru je moguće pristupiti preko sljedeće poveznice:

https://us02web.zoom.us/j/83983314852

Na webinaru će biti omogućeno i prevođenje na engleski jezik.