hr | en

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Srpsko narodno vijeće SNV i SENSE Centar za tranzicijsku pravdu Pula  organiziraju konferenciju za novinare u petak, 31. srpnja 2015., Novinarski dom, Perkovčeva 2, 11.00 h, na kojoj će se javnosti predstaviti interaktivna prezentacija “OLUJA U HAAGU“, pregled ključnih činjenica te argumenata i dokaza optužbe i obrane iznijetih tijekom suđenja pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), u predmetu Gotovina i drugi (IT-06-90) “Operacija Oluja”. 

Ono što suđenje za zločine počinjene tijekom i nakon VRA Oluja čini jednim od najkontraverznijih u dvadesetogodišnjoj povijesti Tribunala je to što su dva sudska vijeća – na osnovi istih činjenica – primjenom različitih pravnih standarda došli do dijametralno suprotnih zaključaka o krivnji, odnosno nevinosti, optuženih hrvatskih genarala. Ti zaključci, međutim, ne dovode u pitanje utvrđene činjenice o tome šta se, zapravo, dogodilo tijekom i nakon operacije “Oluja”.

Na konferenciji će govorit Mirko Klarin, Milorad Pupovac i Vesna Teršelič, a najavit će se i ostale aktivnosti Srpskog narodnog vijeća i Documente – Centra za suočavanje s prošlošću povodom sjećanja na sve nestale i ubijene tijekom i nakon VRA “Oluja”.

Na konferenciji će biti riječ i o javnom razgovoru „Drugi rat“ koji će se održati u riječkom HNK Ivana pl. Zajca, na 20. obljetnicu Oluje, u srijedu, 5. kolovoza 2015. u 20 sati, dok bude trajala središnja proslava u Kninu. Pet protjeranih žena različite nacionalnosti, u razgovoru s moderatoricom Vesnom Janković,  ispričati svoja sjećanja na ratne dane.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću