hr | en

Nepravnoćnom presudom, od 17. lipnja 2016., optuženik Ivan Hrkač zvani “Čikota”, oslobođen je optužbe za ratni zločin.

Kazneni postupak protiv Ivana Hrkača, pokrenut pred Županijskim sudom u Splitu na temelju ustupljenih dokaza Tužiteljstva BiH, optuženog za ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120 st. 1 OKZ RH i ratni zločin nad ratnim zarobljenicima čl. 122 OKZ RH.

Optužnica se odnosi na najmanje 35 zatočenih pripadnika armije BiH u policijskoj postaji u Širokom Brijegu te na preko 50 civila Bosnjaka neutemeljeno pritvorenih u osnovnoj školi u Dobrkovićima kod Širokog Brijega.

Optuženom Ivanu Hrkaču kao pripadniku “Kažnjeničke bojne” Široki Brijeg, u sustavu HVO-a, na teret se stavlja fizičko zlostavljanje zarobljenika i civila. Optužba, vremenski smještena u svibanj i srpanj 1993., uključuje i seksualno nasilje i ubojstvo. 

Optuženik se brani sa slobode.

Svjedoci, žrtve organiziranog sustava zlostavljanja i ubojstava u zatočeničkim objektima na području tzv. Herceg Bosne,  poput Heliodroma, policijske postaje u Širokom Brijegu, osnovne škole u Dobrkovićima, ispitani zamolbenim putem u BiH, na raspravu pred Županijskim sudom u Splitu, iznova su se neposredno saslušavali budući da se obrana nija dala suglasnost za čitanjem njihovih iskaza. 

Svjedoci – oštećenici propisno su upozoreni na mogućnost ostvarivanja naknade štete.

Javna sjednica na kojoj je potvrđena prvostupanjska, oslobađajuća presuda održana je 06. lipnja 2017.