hr | en

Optuženi Zvezdan Milašin pred Županijskim sudom u Zagrebu oslobođen je optužbe za silovanje i fizičko zlostavljanje civila, u rujnu 1991. u Doljanima. Prvostupanjski sud utvrdio je da nema dokaza da bi optuženik počinio kazneno djelo koje mu je stavljeno na teret. Glavna rasprava u kaznenom postupku protiv opt. Zvezdana Milasina, uhićen po internoj tjeralici RH, na graničnom prijelazu, započela je 19. siječnja 2017. Optuženik se kao pripadnik srpske paravojne postrojbe tzv. Teritorijalne obrane Daruvar, pod inkriminacijom za ratni zločin, tereti za fizičko zlostavljanje osmero hrvatskih civila te za silovanje jedne osobe. Zločin je počinjen 16. rujna 1991. u Doljanima.

Nepravomoćnoj presudi prethodio je dokazni postupak održan u dva ročišta. Neposredno je ispitano troje svjedoka, među kojima i svjedokinja – oštećenica. Pročitani su iskazi trojice svjedoka dani tjekom istrage.

Svjedokinja je propisno upozorena na mogućnost ostvarivanja naknade štete, no ostala je uskraćena za informaciju o ostalim postupovnim pravima koja su joj zajamčena temeljem čl. 47. Zakona o kaznenom postupku.