hr | en

Župan Zlatko Komadina u sjedištu Primorsko-goranske županije sastao se s voditeljicom Documente – Centra za suočavanje s prošlošću Vesnom Teršelič. Razgovaralo se o potrebi razvijanja kulture sjećanja na žrtve fašizma, s naglaskom na obnovu Spomen groblja Kampor na otoku Rabu. Sastanku su prisustvovali zamjenik župana Petar Mamula, pročelnik Ureda županije Goran Petrc, voditeljica Kabineta župana Ermina Duraj te predsjednik SABA PGŽ Dinko Tamarut.

Vesna Teršelič podsjetila je na projekt izgradnje Memorijalnog centra i obnove groblja Kampor na otoku Rabu. Iskazala je želju da se fotografsko-dokumentarna izložba „Posljednji svjedoci“, posvećena sjećanju na internaciju u talijanskim fašističkim logorima, postavi u Gradu Rabu. Iznijela je ideju o stvaranju obrazovnog puta  „Škole mira – putevi mira“ koja bi obuhvatio spomen mjesta od Mrkoplja do Kampora na Rabu, ali i Goli Otok

Dinko Tamarut kazao je kako su u sklopu projekta EPK 2020 u planu program koji će objediniti obilježavanja sjećanja na žrtve fašizma diljem Primorsko-goranske županije.

Župan Zlatko Komadina ponovio je kako je Županija spremna podržati obnovu Spomen groblja Kampor na otoku Rabu te je vezano za to već upućen dopis Gradu Rabu.

„Očekujemo zajednički dogovor, ali i uključivanje resornog Ministarstva kao i suradnju sa Slovenijom, odnosno tamošnjim Ministarstvom i Udrugama antifašista,“ rekao je župan Komadina.

Primorsko – goranska županija