hr | en

Postupak protiv Nevena Repaje, Branka Škopelje, Pavla Vranića, Aleksandra Vranića, Save Vranića, Nikole Vranića i Ilije Maričića, za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH.

OPĆI PODACI

Županijski sud u Zadru

Broj predmeta: K-35/01

Vijeće: sudac Milivoj Lasan, predsjednik Vijeća, sudac Dubravko Krpina, član Vijeća, suci porotnici Mladen Rendić, Jerolim Šimunić i Mirko Šarić, članovi Vijeća

Optužnica: Okružnog državnog odvjetništva Zadar broj KT-57/94 od 27. lipnja 1995. godine

Kazneno djelo: ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH

Optuženici: Neven Repaja, Branko Škopelja, Pavle Vranić, Aleksandar Vranić, Savo Vranić, Nikola Vranić, nedostupni, i Ilija Maričić, prisutan

Branitelji optuženih: Goran Nižić, odvjetnik iz Zadra, branitelj po službenoj dužnosti 1. do 6. optuženih; Luka Šušak, odvjetnik iz Zagreba, branitelj opt. Ilije Maričića

Presudom Županijskog suda u Zadru broj K-35/01 od 18. lipnja 2002. godine optuženici Neven Repaja, Branko Škopelja, Pavle Vranić, Aleksandar Vranić, Sava Vranić i Nikola Vranić u odsutnosti su proglašeni krivima što su točno neutvrđenog dana u veljači i ožujku 1992., u Zemuniku Donjem, zaseoku Senj, priključivši se naoružanim postrojbama milicije tzv. RSK, nakon što su osobe hrvatske nacionalnosti zbog terora napustili svoje kuće, kako bi onemogućili povratak odbjeglog stanovništva, odnosili pokretnu imovinu iz njihovih kuća pa potom kuće palili, pa su tako Neven Repaja i Nikola Vranić iz konobe Josipa Brcanije odvezli vino, a Nikola Vranić podmetnuo požar i zapalio kuću i stogove sijena Vladimira Brcanije, dok su Pavle Vranić, Sava Vranić i Nikola Vranić prijetili Kati Čavlini, tada staroj 65 godina, govoreći joj da će je ubiti ako ne napusti kuću, pa se ona preselila kod svoje kćerke u Smoković, da bi potom 1. do 6. optuženici iz njezine kuće i kuće njezinog sina Marka Čavline uzeli i odnijeli pokretne stvari, a potom podmetnuli požar i tako zapalili obje kuće.

Nikoli Vraniću izrečena je kazna zatvora u trajanju od 10 godina, a Nevenu Repaji, Branku Škopelji, Pavlu Vraniću, Aleksandru Vraniću i Savi Vraniću svakom u trajanju od po 9 godina.

Sedmooptuženi Ilija Maričić oslobođen je optužbe da je nakon priključenja miliciji tzv. RSK iz kuće Vinka i Vladimira Brcanije odnio posteljinu i druge kućanske predmete te zatim, zajedno sa ostalim optuženicima, iz kuće Kate Čavline i iz kuće njezinog sina Marka Čavline odnio pokretne stvari, a potom zapalio obje kuće.

Presudu Županijskog suda u Zadru pogledajte ovdje.

Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je 15. studenoga 2006. godine presudu i rješenje broj I Kž 912/02-4 kojom je prihvatio žalbu državnog odvjetnika te ukinuo prvostupanjsku presudu u oslobađajućem dijelu u odnosu na opt. Iliju Maričića i u tom dijelu predmet vratio sudu prvog stupnja na ponovno suđenje.

Žalba optuženih Nevena Repaje, Branka Škopelje, Pavla Vranića, Aleksandra Vranića, Saše Vranića i Nikole Vranića odbijena je kao neosnovana te je u tom dijelu prvostupanjska presuda potvrđena.

Presudu VSRH pogledajte ovdje.