hr | en

Vrhovni sud Republike Hrvatske je dana4.02.2021., nakon javnog djela sjednice, potvrdio prvostupanjsku oslobađajuću presudu (Kž-rz-6/2020-4).

Zagreb, 29.11.2019.

Dana 29.11.2019. nakon provedenog dokaznog postupka, optužnik je nepravomoćno oslobođen optužbe.

Tijek kaznenog postupka: 

Pred Županijskim sudom u Zagrebu čitanjem optužnice započela je  rasprava u kaznenom postupku protiv Milana Velebita za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Optuženiku, kojem se sudi u odsutnosti (optuženik prebiva na teritoriji Republike Srbije), na teret se stavlja da je 11. listopada 1991. u privremeno okupiranom mjestu Taborište, pokraj Petrinje,  kao pripadnik vojske tzv. SAO Krajine postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata i Dopunskog protokola Ženevskim konvencijama o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba. Tada je, prema navodima optužnice, usmrtio oštećenicu te potom prisvojio njezinu imovinu.

Rješenjem Županijskog suda u Zagrebu od 19. srpnja 2018. odlučeno je da se optuženiku sudi u odsutnosti. Vrhovni sud RH potvrdio je ovu odluku na sjednici održanoj 19. prosinca 2018.

Tijekom ročišta pročitani su zapisnik o obdukciji posmrtnih ostataka Jelene Palaić ta zapisnici o ispitivanju troje svjedoka danih tijekom istražnog postupka, a koji su u međuvremenu preminuli. Kata Sučić i Kata Šustić nemaju neposrednih sazananja o inkriminiranom događaju. Svjedok Tišanić Mate je naposredni očevidac i u svojem iskazu kao počinitelja ubojstva Jelene Palaić naveo je opt. Milana Velebita.

TOPONIM: Zločin u Tborištu, opt. Milan Velebit

SUD:
Županijski sud u Zagrebu
Vijeće za ratne zločine:

sudac Dražen Kevrić, predsjednik Vijeća
sudac Mirko Klinžić, član vijeća
sudac Krešomir Devčić, član Vijeća

Optužnica:

KT-171/92 od 29. lipnja 2009. g.Županijsko državno odvjetništvo u Sisku

Kazneno djelo:
ratni zločin protiv civila iz članka 120/1. OKZRH
Tužitelj:

Marija Rukavina, zamjenica ŽDO-a Sisak

Optuženi:
Milan Velebit, nedostupan

Branitelj:

branitelj po službenoj dužnosti

Žrtve:

Jelena Palaić, ubijena