hr | en

Vrhovni sud Republike Hrvatske u sjednici vijeća održanoj 07. studenog 2019., odlučujući o žalbi obrane podnesenoj protiv prvostupanjskle presude Županijskog suda u Rijeci od 18. lipnja 2019. prihvatio je djelomično žalbu braniteljice optuženika te preinačio pobijanu presudu u odluci o kazni na način da je optuženog Radu Bolića zbog kaznenog djela iz članka 91. stavka 2. točke 6. KZ/11 zbog kojeg je prvostupanjskom presudom oglašen krivim osudilo na kaznu zatvora u trajanju od 9 (devet) godina.

Tiijek prvostupanjskom postupka:

Opt. Rade Bolić, državljani Srbije kojem se sudilo u odsutnosti, osuđen je na Županijskom sudu u Rijeci na 10 (deset) godina zatvora za ratni zločin počinjen ubojstvom dvojice hrvatskih branitelja.

Sud je odredio istražni zatvor Boliću, rodom iz Duge Rese, a sada s adresom u Prokuplju (Srbija), koji će u pritvoru sigurno završiti bude li uhićen u Hrvatskoj ili u zemlji Europske unije. Protiv njega je početkom prošle godine raspisana međunarodna tjeralica, a nakon toga izdan i europski uhidbeni nalog. Vijeće pod predsjedanjem sutkinje Ike Šarić članove obitelji dvojice ubijenih sa svojim imovinsko-pravnim zahtjevima uputilo je na parnicu.

Optužnicom Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci, Rade Bolić teretio se da je kršeći pravila međunarodnog prava, počinio ratni zločin 4. studenog 1991. godine, za vrijeme oružanog sukoba pripadnika tzv. JNA i teritorijalna obrane tzv. SAO Krajine, s jedne, te policijskih i vojnih jedinica Republike Hrvatske, s druge strane, i to kao pripadnik »Skradske čete« koja je sudjelovala u osiguranju proboja tenkova JNA iz vojarne Logorište u Karlovcu.

Krećući se s drugim pripadnicima svoje čete ispred tenkovske kolone u pravcu Logorište – Belajske poljice – Belaj – Podvožić, te dolaskom u Podvožić, mjesto u Karlovačkoj županiji, pucao je zajedno sa svojim 74-godišnjim ocem Markom u dvojicu pripadnika HV-a koji su pritom smrtno ranjeni, tvrdilo je tužiteljstvo, što je sud prihvatio. U optužnici se preciziralo da su dvojica pripadnika HV-a, Marijan Jakšić i Darko Tuškan, vidjevši neprijateljsku vojsku, zaustavili automobil kojim su se vozili u smjeru mjesta Belaj. Izašli su iz vozila, na poklopac motora spustili pušku i ručnu bombu te podignuli ruke u zrak u znak predaje. Iako nije bio neposredno ugrožen njegov ni život drugih pripadnika njegove postrojbe, Rade Bolić je zajedno sa svojim ocem Markom iz vatrenog oružja pucao u dvojicu pripadnika HV-a.