hr | en

Zagreb, 16.03.2021.

Vrhovni je sud donio presudu kojom je odbio žalbu optuženika i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Rijeci. Time je postala pravomoćna presuda kojom je optuženik proglašen krivim za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Osuđen je na kaznu zatvora deset godina. U kaznu mu je uračunato lišenje slobode i određen mu je istražni zatvor.

Optuženik je osuđen zbog ubijanja civilnog stanovništva 1995. za vrijeme oružanog sukoba. Napustio je ratni položaj i otišao do sela u kojem je prije živio. Pucao je iz automatske puške prema muškarcu i ženi koji su se nalazi ispred svoje kuće. Poznavao ih je od ranije. Muškarcu je pucao u leđa i glavu dok je ovaj bježao prema obližnjoj šumi. Ženu je usmrtio na terasi ispred kuće. Majku ubijenih, koja se nalazila unutar kuće, zapalio je zajedno s kućom i stokom koja se nalazila zaključana u prizemnom dijelu kuće.

Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da će kazna zatvora 10 godina ispuniti svrhu kažnjavanja. Pravilno je prvostupanjski sud optuženiku kao otegotne okolnosti cijenio da je lišio života tri sobe koje je poznavao od ranije. Te osobe nikako nisu ugrožavale vojne akcije odnosno sigurnost pripadnika vojske kojoj je pripadao optuženik. Otegotno je i što je treća žrtva zapaljena živa u kući. Olakotnim je cijenjena dosadašnja neosuđivanost i zdravstveno stanje (alkoholna ciroza jetre, varikozitet jednjaka, dijabetes, PTSP). Kao olakotno nije cijenjeno sudjelovanje u Domovinskom ratu jer je optuženik počinio ratni zločin kao sudionik Domovinskog rata. Pored toga, na temelju mobilizacijskih poziva priključio se vojsci, a prije toga je pobjegao u inozemstvo da bi izbjegao mobilizaciju.

Tako odmjerena kazna odgovara stupnju krivnje optuženika i pogibeljnosti kaznenog djela. Izrečena kazna sadrži dostatnu moralnu osudu za zlo koje je optuženik počinjenjem djela prouzročio i dostatnu društvenu osudu za počinjenje djela. Izricanje blaže ili strože kazne nije opravdano.

 

Tijek prvostupanjskog postupka

Rijeka, 14.03.2019.

Opt. Rajko Kričković, tempore criminis pripadnik HV-a, oglašen je krivim i osuđen na deset godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ubojstvo troje civila u Kijanima kod Gračaca nakon vojnoredarstvene akcije “Oluja”. Presudu je donijelo vijeće vijeće Županijskog suda u Rijeci kojim je predsjedavala sutkinja Ika Šarić. Optuženik nije nazočio objavi presude pa je sutkinja Šarić najavila da će odmah nakon objave presude izdati nalog za izdavanje tjeralice za njim.

“Ovo vijeće nalazi dokazanim da je Rajko Kričković počinio kazneno djelo za koje je optužen”, naglasila je u obrazloženju presude sutkinja Ika Šarić.

Predsjednica sudskog vijeća posebno se osvrnula na činjenicu da je krunski svjedok u procesu bio jedan muškarac koji je više puta na saslušanju i suočavanju u istrazi te na kraju i na suđenju rekao da mu je Rajko Kričković u više navrata kazao da je ubio Radomira i njegovu sestru Miru Sovilj, a njihovu majku zapalio u štali zajedno s kravama. Svjedok je naveo da mu je optuženi pričao da je prvo dvoje ubio automatskom puškom, kada su pokušali bježati, a on im vikao da stanu.

Pobjegli su možda tristotinjak metara od kuće prema šumi kada im je pucao rafalno u leđa. Ključni svjedok je tvrdio da mu je Kričković to pričao pet-šest puta u njegovoj kući, a jednom prilikom i kada su prolazili kroz Kijane. Ovaj je svjedok klupko istrage nanovo pokrenuo godinama nakon zločina. Podvrgnut je i psihijatrijskom vještačenju koje je potvrdilo da je sposoban dati vjerodostojan iskaz.

“Ovaj je svjedok i na raspravi ustrajao u svom iskazu, da mu je optuženi Rajko Kričković pričao da je usmrtio žrtve. Iskazu ovog svjedoka ima se vjerovati, nema razloga lažno ga teretiti. Hvalio se, po njegovim riječima, da je ubio žrtve, pa je tako onda i krenuo predistražni postupak”, istaknula je sutkinja Šarić, napominjući da saznanja do kojih je došao sud govore da su optuženik i ovaj svjedok bili u jako dobrim odnosima do 2001. godine. Pojedine razlike u sjećanju na događaj otprije dvadesetak godina sud je ocijenio normalnim.

Sud smatra da je krunsko svjedočenje potkrijepljeno, u dijelovima u kojima je to uopće moguće, i iskazima i svjedočenjima drugih ljudi u sudskom procesu. Primjerice, iskaz o pucanju u leđa potvrdilo je mišljenje liječnika, kao i optužbu krunskog svjedoka da je Kričković najstariju žrtvu, stariju ženu, zapalio s kućom.

Dana 10. 01. 2017.  pred vijećem Županisjkog suda u Rijeci kojim predsjedava sutiknja Ika Šarić, započela je glavna rasprava u kaznenom postupku protiv opt. Rajka Kričkovića, tempore criminis pripadnika 118. Domobranske pukovnije HV-a, za zločin počinjen nad civilima, nakon VRA “Oluja”, u periodu od 15. – 28. kolovoza 1995. Prema navodima optužnice Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci, od 4. studenog 2014., optuženik je  počinio ubojstvo troje civila u selu Kijani, kraj Gračaca. Brata i sestru, Radomira i Miru Sovilj, okrivljeni Kričković usmrtio je hicima iz automatske puške dok je Maru Sovilj, njhovu majku, zapalio zajedno s kućom i stokom zaključanom u prizemnom djelu kuće.

OPĆI PODACI

Toponim: Zločin u Kijanima

Županijski sud u Rijeci

Vijeće za ratne zločine: sutkinja Ika Šarić, predsjednica vijeća, sutkinje Dina Brusić i Loreta Sršen, članice vijeća

Optužnica: ŽDO-a u Rijeci, broj K-DO-23/14-VI, od 04.11.2014.

Optužbu zastupa:  Nenad Bogosavljev, zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Rijeci

Kazneno djelo: ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OK ZRH

Optuženik:

Rajko Kričković

Branitelji optuženika: 

Ružica Spasojević, odvjetnica iz Rijeke, Nikola Sabljar, odvjetnik iz Rijeke

Opunomoćnik oštećenih: Ljubiša Drageljević, odvjetnik iz Rijeke

Žrtve- ubijeni:

Radomir Sovilj

Mira Sovilj

Mara Sovilj