hr | en

Postupak protiv Miljana Strunjaša, za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. i 2. OKZ RH.

PRVOSTUPANJSKI POSTUPAK

Županijski sud u Karlovcu

Broj predmeta: K-4/01

Optužnica: Županijskog državnog odvjetništva u Karlovcu broj K-DO-4/01 od 16. veljače 2001. godine

Kazneno djelo: ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. i 2. OKZ RH

Optuženik: Miljan Strunjaš, prisutan

Žrtve:

– ubijeni: Zorka Cindrić, Mile Jurčević, Janko Begović, Manda Begović i Franjo Raužan

– teško ranjena: Ivanka Cindrić

Presudom Županijskog suda u Karlovcu broj K-4/01 od 25. veljače 2002. opt. Miljan Strunjaš proglašen je krivim što je od mjeseca rujna do 15. prosinca 1991., kao zapovjednik “RŠTO Veljun”, za vrijeme napada i zauzimanja područja Općine Slunj od tzv. Vojske Krajine, u svrhu zastrašivanja i protjerivanja, zapovjedio svojoj postrojbi da u selima Hrvatski Blagaj, Donja i Gornja Glina, Pavlovac, Donji i Gornji Nikšić, Cerovac, Cvitović, Marindolsko Brdo i Donji i Gornji Kremen, bez ikakve potrebe, neposredno prije ulaska u ta sela, iako u njima nije bilo vojske niti je pružan ikakav otpor, pucaju po civilnim ciljevima iz svih oružja, tako da je stanovništvo natjerano u bijeg, a po ulasku u sela propustio je spriječiti da se pale i razaraju zgrade, pljačka i odnosi imovina, pa su njemu podčinjene postrojbe projektilima ubile 5 osoba, teško ranile jednu osobu, u navedenim selima spalile ili razrušile na desetke kuća, vjerske objekte, iz napuštenih kuća uzimali vrijednu pokretnu imovinu, a preostalo stanovništvo bilo je izloženo stalnim prijetnjama i premlaćivanju.

Izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od 12 godina.

ODLUKA VSRH

Vrhovni sud Republike Hrvatske 17. listopada 2002. godine prihvatio je žalbu opt. Miljana Strunjaša, ukinuo je prvostupanjsku presudu i predmet vratio Županijskom sudu u Karlovcu na ponovno suđenje.

Rješenje VSRH broj I Kž-588/02-9 od 17. listopada 2002. godine pogledajte ovdje.

PONOVLJENI PRVOSTUPANJKI POSTUPAK

Županijski sud u Karlovcu

Broj predmeta: K-4/01

Raspravno vijeće: sudac Mladen Kosijer, predsjednik Vijeća, sudac Davor Rukavina, član Vijeća, suci porotnici Ankica Martinović, Leander Grgurić i Ivan Brozović, članovi Vijeća

Optužnica: Županijskog državnog odvjetništva u Karlovcu broj K-DO-4/01 od 16. veljače 2001. godine, izmijenjena 20. lipnja 2003. godine

Presudom Županijskog suda u Karlovcu broj K-19/02-81 od 1. srpnja 2003. godine opt. Miljan Strunjaš ponovno je proglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina.

Presudu možete pogledati ovdje.

PRESUDA VSRH

Presudom Vrhovnog suda Republike Hrvatske broj I Kž-743/03-6 od 23. listopada 2003. godine žalba optuženog Miljana Strunjaša odbijena je kao neosnovana i potvrđena je presuda suda prvog stupnja.

Presudu VSRH pogledajte ovdje.