hr | en

Postupak protiv Petra Ćirića, za kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz člana 144. KZ SRJ.

OPTUŽNICA (SAŽETAK)

Optužnicom od 18. lipnja 2012. godine, okrivljenom je stavljeno na teret da je kao pripadnik TO Vukovar u vremenu od poslijepodnevnih sati 20. studenoga do ranih jutarnjih sati 21. studenoga 1991. godine, zajedno sa osam pripadnika iste postrojbe i pet pripadnika dobrovoljačke jedinice “Leva supoderica” kao i sa Nadom Kalaba i dobrovoljcem Sašom Radakom, protiv kojih je postupak pravomočno okončan, ali i više drugih NN osoba, ubijao i tjelesno ozlijeđivao ratne zarobljenike na Ovčari. Prvo ih je, rukama i nogama, udarao po raznim djelovima tjela dok su, primorani, protrčavali kroz špalir prilikom ulaska u hangar, nanoseći im pritom tjelesne ozljede. Kada su ratni zarobljenici popisani i u više navrata traktorom odveženi na Grabovo, oko jedan kilometar od Ovčare, u formiranom streljačkom vodu, iz vatrenog oružja pucao je u njih i streljanjem ih lišio života. Po povratku sa Grabova, ispred hangara na Ovčari sudjelovao je i u streljanju posljednje grupe od desetak ratnih zarobljenika.

Optužnicu možete pogledati ovdje.

OPĆI PODACI

Viši sud u Beogradu

Sudsko vijeće: Rastko Popović, predsjedavajući

Postupajući tužitelj: Dušan Knežević

Okrivljenik: Petar Ćirić, zvani “Pero” i “Pero Cigan”

Broj žrtava: 200

Glavna rasprava započela je 15. studenoga 2012. godine.

PRESUDA

Raspravno vijeće Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu dana 1. srpnja 2013. osudilo je Petra Ćirića na 15 godina zatvora.

S obzirom da je Ćirić ranije presudom Okružnog suda u Novom Sadu osuđen na 10 godina zatvora, izrečena mu je jedinstvenu kazna u trajanju od 20 godina.