hr | en

Zagreb, 07.12.2021.

Vrhovni sud je na sjednici održanoj 07.12.2021. potvrdio prvostupanjdku presudu kojom je opt. Dragan Čavić oslobođen optužbe za počinjenje ratnog zločina protiv civila.

Optuzenik se teretio za ubojstvo djevojčice Zrinke Gmaz i teško ranjavanje njezinog brata i bratića dok su se na okupiranom području Petrinje, tijekom trajanja primirja, kupali i sunčali na obali Kupe.

Podsjećamo, prvostupanjska presuda donesena je 05. veljače 2020., a javno je objavljena 10. veljace 2020.

Zagreb, 10.02.2020.

Opt. Dragan Čavić koji se tereti za ubojstvo djevojčice Zrinke Gmaz i teško ranjavanje njezinog brata i bratića dok su se na okupiranom području Petrinje, tijekom trajanja primirja, kupali i sunčali na obali Kupe, dana 05.  veljače 2020. nepravomoćno je, na Županijskom sudu u Zagrebu oslobođen optužbe. Presuda je javno objavljena 10. veljače 2020.

Sudsko vijeća je zaključilo da personalni dokazi izvedeni tijekom rasprave nisu nedvojbeno uvjerili vijeće u okrivljenikovu krivnju. Svjedoci ispitani tijekom postupka naime, nemaju neposrednih saznanja o predmetu optužbe. Istraga ovog slučaja započela je još 1999. godine. Opt. Čavić je cijelo vrijeme nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Zagreb, 20.11.2019.

Na Županijskom sudu u Zagrebu započelo je suđenje opt. Draganu Čaviću zbog kaznenog djela iz članka 120. stavak 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske, počinjenog u srpnju 1993. godine. Optuženik je tada kao pripadnik paravojnih postrojbi tzv. SAO Krajine zapucao prema kupalištu Mala skela na obali Kupe i usmrtio 19- godišnju Zrinku Gmaz dok su njezin brat Domagoj Gmaz i njihov bratić Igor Karaula, zadobili teške tjelesne ozljede, no preživjeli su.

Kazneni postupak provodi se u odsutnosti optuženika na temelju rješenje Županijskog suda u Zagrebu od 24. travnja 2018. koje je postalo pravomoćno 04. prosinca 2018.

Optuženik je zamolbeno saslušavan pred Okružnim tužilaštvom u Banja Luci gdje i prebiva.

Inkriminacija:

Optuženik se tereti:

da je dana 16. srpnja 1993 oko 15:00 sati, na okupiranom području Nove Drenčine, Petrinja, za vrijeme oružanog sukoba između regularnih oružanih snaga Republike Hrvatske s jedne strane i naoružanih srpskih paravojnih postrojbi s druge strane, kao pripadnik izviđačko-diverzantske grupe u sklopu 31. petrinjske brigade SVK, zajedno s još nekoliko, zasad nepoznatih pripadnike iste postrojbe, suprotno odredbama čl. 32. i čl. 147. Konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata od 12. kolovoza 1949. te odredbom članka 51. stavka 2 i članka 85. stavak 3. Dopunskog protokola ženevskim konvencijama od 12. kolovoza 1949. godine o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba (Protokol I) od 08. lipnja 1977., došao do desne obale Kupe, koja je predstavljala liniju razgraničenja između zaraćenih strana, te potom primijetivši da se na lijevoj obali Kupe, na kupalištu zvanom “Mala skela”, kupaju i sunčaju tri mlađe osobe i to Zrinka Gmaz, njen maloljetni brat Domagoj Gmaz i maloljetni bratić Igor Karaula, iz automatskog vatrenog oružja, zajedno s ostalim pripadnicima postrojbe, ispalio više hitaca u pravcu navedenih osoba, usmrtivši na mjestu Zrinku Gmaz, dok su njen brat i bratić zadobili ozljede po tijelu koje su bile teške naravi

dakle, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oruženog sukoba izvršio napad na pojedine civilne osobe, kojega je posljedica smrt i teška tjelesna ozljeda,

pa je time počinio kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava – ratnim zločinom protiv civilnog stanovništva – opisano i kažnjivo – po članku 120. stavku 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske.

OPĆI PODACI

Županijski sud u Zagrebu

Broj predmeta: K-rz-2/16

Vijeće za ratne zločine: sutkinja Jadranka Kos, predsjednica vijeća, suci Marijan Garac i Oliver Mittermayer, članovi

Optužnica: ŽDO-a u Sisku, broj K-DO-47/12 od 4. travnja 2016.

Zastupnik optužbe: Jadranka Huskić, Županijska državna odvjetnica u Sisku

Kazneno djelo: ratnog zločina protiv civila iz čl. 120. stavak 1. OKZ RH

Optuženik: Dragan Čavić, nedostupan hrvtaskom pravosuđu, sudi mu se u odsutnosti

Braniteljica optuženog: branitelj po službenoj dužnosti, odvjetnik Josip Tabak

Žrtve:

Zrinka Gmaz, ubijena

Domagij Gmaz, teško tjelesno ozlijeđen

Igor Karaula, teško tjelesno ozlijeđen

 


 

Projekt ,,Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” je podržan sa € 150.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova