hr | en

Prvi ženski sud na području Europe održan je u Sarajevu, od 07. do 10. svibnja 2015. godine, u organizaciji 10 ženskih organizacija s prostora bivše Jugoslavije (Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa, Fondacija Cure, Sarajevo, Bosna i Hercegovina, Centar za žene žrtve rata, Centar za ženske studije, Zagreb, Hrvatska, Centar za žensko i mirovno obrazovanje Anima, Kotor, Crna Gora, Savet za rodnu ravnopravnost, Skopje, Makedonija, Ženski lobi, Ljubljana, Slovenija, Centar za ženske studije i Žene u crnom, Beograd, Srbija).

U sklopu Ženskog suda svjedočilo je 38 svjedokinja iz svih zemalja bivše Jugoslavije (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Slovenija i Srbija).

Svjedokinje su govorile o individualnom iskustvu koje odražava iskustva velikog broja žena. Međunarodno sudsko vijeće sastavljeno od eminentnih regionalnih i međunarodnih pravnih stručnjakinja, povjesničarki, mirovnih aktivistkinja izrekle su preporuke i odluke na osnovu svjedočenja žena, a u skladu sa feminističkim modelom pravde.