hr | en

Pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, tzv. Specijalni sud, u ponedjeljak 28. siječnja 2019. održano je iznošenje završnih riječi u predmetu Lovas. 

U pitanju je jedino suđenje koje se u ovom trenutku odvija pred srpskim pravosuđem za zločine počinjene tokom rata u Hrvatskoj. 

U sudnici beogradskog Višeg suda završne riječi su uz obitelji žrtava pratili i aktivisti i pravnici Documente – Centra za suočavanje s prošlošću i Fonda za humanitarno pravo Beograd (FHP). 

Upravo je FHP pratio cijeli tijek suđenja od 2007. pri tom upozoravajući na poraznu činjenicu nerazumno dugog trajanja ovog sudskog postupka što je dovelo do toga da su u tom periodu petorica optuženih preminula, a broj žrtava obuhvaćenih optužnicom u značajnom broju je umanjen, čime je veliki broj članova obitelji ubijenih ostao uskraćen za pravdu.

Od zločina u Lovasu navršilo se dvadeset i sedma godina, kada je tokom listopada i studenoga 1991. godine ubijeno oko 70 mještana Lovasa, uglavnom hrvatske nacionalnosti.

Najmasovni zločin je počinjen 18. listopada 1991. godine, kada su pripadnici TO i jedinice „Dušan Silni”, koristeći ih kao živi štit, natjerali 51 mještanina Lovasa da očiste lokalno polje od mina koje je JNA prethodno postavila. Od eksplozije mina stradalo je oko 20 mještana, dok je većina bila ranjena.

Beogradsko iznošenje završnih riječi pratili su novinari i novinarke iz hrvatskih redakcija, u organizaciji Fonda za humanitarno pravo i Documente.

Medijski izvještaji su u nastavku:

Boris Pavelić, Novi list

Željka Godeč, Jutarnji list 

Marina Karlović Sabolić, Slobodna Dalmacija

Renata Rašović, Večernji list  

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću