hr | en

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i SENSE–Centar za tranzicijsku pravdu pozivaju vas na predstavljanje Interaktivnog narativa Zatiranje povijesti i sjećanja.

Promocija će biti održana u srijedu 16. studenoga u 11 sati u Muzeju Mimara (multimedijalna dvorana) u Zagrebu, Rooseveltov trg 5.

Narativ Zatiranje povijesti i sjećanja detaljno prikazuje kako su teški zločini nad kulturnim, historijskim i vjerskim naslijeđem, počinjeni tijekom ratova 1990 – tih u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu, istraženi, rekonstruirani i procesuirani na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ). Posebno poglavlje je posvećeno brojnim vjerskim i kulturnim spomenicima za čije razaranje do sada niko nije odgovarao.

“Namjerno uništavanje kulturnih i vjerskih objekata ogromnih razmjera u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i na Kosovu tijekom postjugoslavenskih ratova od 1991. do 1999. predstavlja najgori primjer razaranja kulturne baštine u Europi od Drugog svjetskog rata” – napisala je Helen Walasek u uvodu narativa Zatiranje povijesti i sjećanja .

Narativ je dostupan na linku: http://www.heritage.sense-agency.com/bhs/

Mirko Klarin, SENSE – Centar za tranzicijsku pravdu Pula

Vesna Teršelič, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću