hr | en

Centar za kritičko mišljenje» Mostar, SENSE – Centar za tranzicijsku pravdu Pula i Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću Zagreb organiziraju tribinu

ZATIRANJE HISTORIJE I SJEĆANJA / MOSTAR

Tribina će se održati u ovaj petak, 26. siječnja/januara 2018., kongresna sala hotela Bristol, Mostarskog bataljona bb, Mostar, s početkom u 18.00 h.

Na tribini će govoriti Mirko Klarin, Vesna Teršelič, Dražen Lalić, fra Drago Bojić, Predrag Blagovčanin i Amer Bahtijar. Tribinu će moderirati Eugen Jakovčić.

Narativ Zatiranje historije i sjećanja, kojeg ćemo predstaviti tijekom tribine, detaljno prikazuje kako su teški zločini nad kulturnim, historijskim i vjerskim naslijeđem, počinjeni tijekom ratova 1990 – tih u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu, istraženi, rekonstruirani i procesuirani na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ). Posebno poglavlje je posvećeno brojnim vjerskim i kulturnim spomenicima za čije razaranje do sada nitko nije odgovarao.

Namjerno uništavanje kulturnih i vjerskih objekata ogromnih razmjera u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu tijekom postjugoslavenskih ratova od 1991. do 199. predstavlja najgori primjer razaranja kulturne baštine u Europi od Drugog svjetskog rata” – napisala je Helen Walasek u uvodu narativa Zatiranje historije i sjećanja. Narativ je dostupan na linku  http://www.heritage.sense-agency.com/bhs/.

Tribina ujedno predstavlja priliku za razgovor o cjelokupnom nasljeđu MKSJ-a. 

SENSE – Centar za tranzicijsku pravdu

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću