hr | en

Od 5. do 15. prosinca 2016. optužba i obrana će iznositi završne argumente na suđenju bivšem komadantu Glavnog štaba VRS, optuženom za genocid, ratne i zločine protiv čovječnosti, počinjene tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine – stoji u izvještaju haške novinske agencije SENSE, kojeg u nastavku donosimo u cijelosti.
 
U ponedjeljak 5. prosinca 2016. započet će iznošenje završnih argumenata strana na suđenju Ratku Mladiću – posljednjem prvostupanjskom postupku pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Bivši komandant Glavnog štaba je, podsetimo, uhapšen 26. svibnja 2011. godine, nakon šesnaestogodišnjeg bjekstva od međunarodne pravde. Optužen je za sudjelovanje u četiri udružena zločinačka poduhvata tokom rata u Bosni i Hercegovini između 1992. i 1995. godine.

Prvi, takozvani sveobuhvatni zločinački poduhvat je, po optužnici, bilo etničko čišćenje velikih dijelova Bosne i Hercegovine, koje u nekoliko općina doseglo razmjere genocida. Drugi je bila kampanja artiljerijskog i snajperskog terora nad Sarajevom; treći uzimanje osoblja UN za taoce i njihovo korištenje za živi štit a poslednji, četvrti zločinački poduhvat su ubojstva i deportacije srebreničkih Muslimana u srpnju 1995. godine, što je također kvalificirano kao genocid.

Suđenje Ratku Mladiću je započelo prije četiri i po godine: 16. svibnja 2012. Dokazni postupak optužbe je trajao 20 mjeseci tokom kojih su saslušani iskazi 169 svjedoka – preživjelih žrtava i očevidaca zločina za koje se Mladić tereti, forenzičkih i drugih eksperata, vojnih i civilnih predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, kao i nekolicine insajdera – oficira vojske kojom zapovjedao optuženi. Uz to, u spise je uvedeno više od 7500 dokaznih predmeta koje je podnijelo tužilaštvo.

Prvostupanjsko vijeće je, na poluvremenu suđenja, odbacilo zahtjev obrane za oslobađajućom presudom, zaključujući da je optužba izvela dovoljno dokaza koji bi, ako ih obrana ne ospori, mogli dovesti do osuđujuće presude.

Dokazni postupak obrane je započeo 14. svibnja 2014. i trajao je 27 mjeseci. U tom razdoblju, Mladićevi branitelji su izveli 208 svjedoka i u sudske spise uveli više od 2000 dokaznih predmeta.

U Mladićevu obranu svjedočili su časnici i vojnici koji su mu nekada bili potčinjeni, zatim bivši i aktualni političari bosanskih Srba, kao i sudski vještaci koje je angažirala obrana, a pred sudom su se pojavili i nekadašnji posrednik u mirovnim pregovorima Jose Cutillero i izaslanik generalnog tajnika UN Yasushi Akashi.

Iznošenje završnih argumenata će, kako je predviđeno, trajati sedam sudskih dana. Prvo će 5, 6 i 7. prosinca nastupiti tužiteljstvo, zatim će nakon dana pauze riječ preuzeti obrana (9,12 i 13.) da bi 15. prosinca obje strane dobile po 90 minuta za finalne replike. Suci Orie, Moloto i Floege će se nakon toga povući na vijećanje o presudi koja bi, kako je planirano, trebalo da bude izrečena prije kraja 2017. godine.